З травня тернополяни платитимуть за газ більше

1 травня уряд планує підвищити тільки "соціальну" ціну на газ. Кубометр палива замість 3,60 грн для населення та 2,99 грн для централізованих котелень буде коштувати 5,50 грн.

Про це розповів у коментарі Gazeta.ua голова спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Підвищення ціни газу для внутрішніх споживачів до вартості імпортного палива - умова надання кредиту МВФ. Там вважають, що різниця у тарифах з'їдає багато бюджетних коштів. МВФ діє за інструкцією. І наполегливо рекомендує скорочувати бюджетний дефіцит, щоб мати гарантії повернення кредиту", - розповів експерт.

На його думку, зрівнювати ціну газу для населення з вартістю імпортного палива - абсурд.

"Нинішні тарифи на газ для населення 7,19 гривень за кубометр та пільговий тариф 3,60 гривень за кубометр не є економічно обґрунтованими. Ні Нафтогаз, ні Міненерго не надали розяснення, чому саме такою має бути ціна. Газ українського видобутку коштує 3,5 гривні за кубометр. Його використовує населення у приватних будинках. Багатоповерхівки опалюються цетралізовано, котельні спалюють імпортний газ. Якою є економічно обґрунтована ціна на газ, досліджувала група депутатів Верховної Ради. Але ця робота завмерла, оскільки їхню цифру не підтримає більшість у парламенті. Уряд не піклується про інтереси держави та народу, а сліпо виконує інструкції МВФ", - сказав Юрій Корольчук.

Підвищення цін на газ для населення мало б супроводжуватися державною програмою енергозбереження.

"Будинки мали б утеплюватися, обладнуватися лічильниками. Зараз якщо й трапляються такі випадки, то за ініціативою енергокомпаній, об'єднань співвласників або окремих мешканців", - додав він.

Крім того, експерт підозрює й корупційний інтерес чиновників щодо високих тарифів.

"При таких високих тарифах населення буде змушене оформляти субсидії. Держава виділятиме на них гроші. Це неоране поле для зловживань, як це показав перший рік високих цін на газ", - каже Юрій Корольчук.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео