У Тернополі встановили унікальну мапу довоєнного міста

Від сьогодні тернополяни зможуть ознайомитися з частинкою історії – бронзовий макет центральної частини міста ХХ ст. встановили біля Катедрального собору. Про це раніше повідомляв «Терен» і тут.

  Над цією роботою працювала дуже велика група людей: краєзнавці, історики, скульптори, архітектори, долучались до цієї роботи також старожили, - повідомляє голова оргкомітету Вадим Перець. - Перед початком макетування ми опрацювали більше 4-ох тисяч довоєнних фотографій. Містяни повинні знати історію Тернополя, адже колись він зазнав масштабних руйнувань під час Другої світової війни. Те, що ми зараз тут бачимо – це радянське місто, а на карті наш давній Тернопіль. Робота таких масштабів – суто європейська практика (Німеччина, Польща, Словаччина – там встановлено подібні макети, вони передають дух міста).

Усі, хто працював над створенням такого чуда розповідають, що роботи там був не початий край:

- Ми працювали цілий рік від буквального старту роботи, з часу коли прийняли цей проект і затвердили його втілення у життя, - розповідає Тарас Циклиняк, краєзнавець, консультант проекту. -  Усе 100% унікальна ручна робота. Ключові об’єкти - храми виготовляв наш хороший знайомий Володимир Кріса – талановитий краєзнавець, який вже довгий час займається макетуванням.

Спершу команда з 20 чоловік опрацьовували карту та змальовували вулиці, контури, будинки, а потім робили по будиночку. Отож, унікальна бронзова мапа зроблена колективом людей, які на старий манер проробляли усі розрахунки і робили все власними руками. Кожен будиночок вирізався з пінопласту, оскільки всюди є такі дрібні деталі як вікна. Тернополянин Тарас розповів, що за 5 років зібрав дуже багато інформації, яка повинна була бути втілена у чомусь, і раптом доля звела його з паном Вадимом, головою оргкомітету.

Раніше ця ідея – бронзова карта довоєнного міста була озвучена у Міській раді, але не реалізована. Згодом місцеві краєзнавці все ж вирішили це зробити.

Тут не один день спільної роботи і спільної практики.

- Багато імпровізували і в процесі у нас вийшла така карта, - каже Тарас. - Найважче було вирішити як яка частина виглядатиме, який масштаб задавати. Уся робота дуже важка. Я гадаю, що найбільші труднощі створив нам Парафіяльний собор. Там дуже багато детальок, і ми хотіли якомога точніше відтворити їх. Дуже багато часу пішло на це все. Я якби спершу знав скільки тут роботи, то з початку дуже добре би над цим подумав (сміється).

Деякі елементи, об’єкти Володимир зробив буквально за ніч, інші - за чотири години. Робота дуже клопітка.

Макет розташований у центральній частині міста на гранітній глибі вагою понад 3100 кг. Основа – план міста 1938 року, а аерозйомка 1917 року значно полегшила працю краєзнавців. Від тепер Тернополяни мають змогу ознайомитися з історичним містом, межами якого є Старий Замок, Надставна церква, синагого, Філармонія ЗД вокзал, вул. Б.Хмельницького, С.Крушельницької і до Старого Замку.

Урочисте відкриття макету відбудеться на Великдень, 1 травня о 8:30 біля Архикатедрального собору.

Анна КРАВЕЦЬ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео