Агро-новини 28 квітня

Новини аграрного сектору

Ціни на молоко різко обваляться — експерт

В Україні розпочинається, так званий, «сезон великого молока», тому ціни вже зупинилися і почали потроху «просідати», про це в інтерв'ю «Українським новинам» сказав економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, в Україні ціни на молоко зростали взимку всупереч світовим тенденціям, саме завдяки тому, що запаси сухого молока та масла на підприємствах були низькими. Адже відомо, що населення майже не постачає молока на переробку взимку, а молока від професійних виробників було недостатньо для забезпечення попиту на молокопродукти. Тому переробники вимушені були підвищувати ціни.

«Ми прогнозуємо, що ціни на молоко влітку 2016 р. знизяться значно різкіше, ніж торік, тому що фактично на сьогодні ми не знайшли ринку збуту більш, ніж для половини молока, яке ми експортували у 2015 р. Отже, ціни мають впасти настільки суттєво, щоб переробники змогли ефективно сушити молоко та виробляти масло, і конкурувати з цими продуктами на світовому ринку», — зазначив експерт.

Також додав, що потрібно врахувати, що якщо влітку 2014 р. вони ще мали можливість працювати «на склад», то у 2016 р. у них банально не буде фінансових ресурсів. Тому падіння цін має бути досить значним. Крім того, не виключено, що будуть проблеми із вчасними розрахунками за молоко.

Горіхові сади приносять мільйонні прибутки — думка

На Сквирщині (Київська область) нарешті почала реалізовуватися програма розвитку горіхоплідних культур, заявив організатор акції «Посади дерево – почни нове життя!» Борис Кухар, повідомляє «Слово аграрія».

«Горіхові сади – це нові робочі місця, солідне наповнення бюджету, врешті-решт продовольча безпека країни. Якщо засадимо на Сквирщині мільйон саджанців, то через 10 років отримуватимемо щороку 1 млрд. грн. прибутку!» — зазначив він.

Що це - справа вигідна, він переконався на досвіді Жашківського району Черкаської області.

«Ми прагнемо стати провідним постачальником горіхової продукції на світові ринки? Прагнемо! Попит на неї і на внутрішньому і на зарубіжному ринках постійно зростає. Уже сьогодні Китай готовий купувати тисячі тонн цих цінних плодів», — сказав він.

Заступник голови Сквирської районної організації «Громадське об’єднання горіховодів» Олександр Орел зазначає, що вирощування горіхоплідних культур має бути одним із пріоритетних напрямків держави.

Урожай цукрового буряка збільшиться на 15% — прогноз

В Україні обсяг виробництва у 2016 році досягне рівня 11,9 млн. т, тобто збільшиться на 15% у порівнянні з попереднім сезоном, повідомляє «ПроАгро», посилаючись на Міністерство сільського господарства США (USDA).

А от виробництво цукрових буряків в Україні скоротиться внаслідок економічної ситуації, що склалася у країні.

За минулі кілька сезонів у країні спостерігалося виробництво цукру на рівні вище внутрішнього попиту, який призвів до великих невикористаних запасів. Це відобразилося на зростанні експорту  на фоні різкої девальвації національної валюти. Очікується, що внутрішнє споживання цукру трохи зменшиться. Обсяг експорту цукру буде у значній мірі залежати від ставки тарифної квоти ЄС.

Обсяг виробництва цукрових буряків продовжує знижуватися через скорочення фермерами відведених на культуру посівних площ.

Разом з тим, експорт цукру оцінюється у 30 тис. т через скорочення обсягів виробництва, а вже наступного року прогнозується на рівні 90 тис. т, на тлі зростання виробництва цукрових буряків.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео