Тернопільські дороги перевіряють на якість у спеціальній лабораторії

Забезпечення належної якості дорожніх робіт під час будівництва, реконструкції, капітального, поточного чи ямкового ремонту автомобільних доріг загального користування є одним з пріоритетних завдань Служби автомобільних доріг Тернопільщини.

Для контролю за якістю дорожньо-будівельних матеріалів і робіт на всіх етапах виробничого процесу в складі Служби функціонує лабораторія з контролю якості виробництва, де проводяться випробування асфальтобетону, бетону, щебеню, ґрунту, бітуму, емульсії та мінерального порошку, повідомляє 0352.

Лабораторія розташована у приміщенні Служби автомобільних доріг області. Кваліфіковані працівники забезпечені необхідним обладнанням та засобами вимірювальної техніки, що дозволяє контролювати якість матеріалів та виконаних робіт.

«Триває інтенсивна робота з ліквідації ямковості та поточні ремонтні роботи на автомобільних дорогах загального користування нашої області. Лабораторія згідно з графіками виїжджає на об’єкти ремонту, контролює процеси виконання робіт та якість матеріалів. А також оперативно надає результати досліджень», – зазначає начальник Служби автомобільних доріг області Богдан Юлик.

Більш докладніше про технологію випробування асфальтобетону розповідає начальник лабораторії Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Олександр Кошовий:

- У лабораторних умовах асфальтобетон розігріваємо до такої температури, як на заводі — 150-160 градусів. Частина проби йде на визначення складових (щебінь, відсіви, бітумне в’яжуче та мінеральний порошок). З другої частини розігрітого матеріалу під пресом формуємо асфальтобетонні зразки, які повинні постояти добу, а далі випробовуємо їх на щільність та міцність.

Після проробленої роботи у лабораторії формують висновки на відповідність матеріалу нормативним документам. На основі результатів досліджень Служба автодоріг приймає рішення – чи якісно підрядник виконав роботи і чи оплачуватимуться вони.

Довідково: Лабораторія з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Тернопільській області функціонує з грудня 2010 року (на виконання пункту 5.2 рішення колегії Укравтодору №35 від 25.11.2010 року). Лабораторія атестована органом з добровільної сертифікації ДП «Дорцентр» на право проведення випробувань №СА.ОДС.044.14-14. На даний час штат працівників становить 2 чоловік.

Вибір читачів за тиждень

Відео