Влада починає «газетну» війну: демонтовують газетні кіоски

Понад 40 років мешканці Тернополя мають змогу купувати свіжу періодику в газетному кіоску “Торгпреса”, що на вул. Сагайдачного, біля Катедри. Але вже зовсім скоро кіоску може не стати! Рішення про демонтаж прийняв на минулому тижні виконком міської ради.

Чому місто може втратити газетний кіоск, яких і так щороку зменшується через не рентабельність бізнесу із продажу періодики? З таким запитанням журналісти "Номер один" звернулися до директора ТОВ "Торгпреса" Олега Аронова.

– Кожних два роки наше підприємство поновлювало договори оренди земельних ділянок під кіосками. Так було і в 2013 році. Ми подали документи, але чомусь так сталося, що по 22-ох земельних ділянках було прийнято позитивне рішення (за списком), а одна ділянка, саме на вул. Сагайдачного, до цього списку не потрапила, – розповів Олег Леонідович.

А далі розпочалися бюрократичні коломийки. На звернення директора "Торгпреси" щодо поновлення договору оренди заступник мера Вікторія Остапчук повідомила, що необхідно зробити клопотання про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою. Хоча, за законом, розповсюджувачі газет мали право на поновлення договору оренди "автоматом", бо вчасно сплачували орендну плату і жодних претензій до їх роботи з боку власників землі не було. Але пан Аронов пішов шляхом, який йому вказали в мерії. Півтора року пройшло від того часу, коли було підготовлено проект рішення щодо виготовлення техдокументації і до його прийняття на сесії міської ради. Але виявилось, що весь цей час було витрачено дарма. Відділ держземагентства у м. Тернополі не погодив документацію, бо… сесійне рішення було прийнято без врахування деяких статей Закону України "Про оренду землі" у частині порядку поновлення договору оренди. “Виходить, договір оренди, якщо до орендаря не було претензій, мав бути поновлений, – повідомив начальник міського держземагентства Юрій Фролов, – без прийняття рішення міськрадою або виконкомом і в місячний термін між сторонами в обов 'язковому порядку мала бути укладена додаткова угода”.

Вийшло ж замкне не коло. У такому підвішеному стані кіоск з продажу друкованої продукції на Сагайдачного працює й до сьогодні, не маю чи державної реєстрації права користування ділянкою, натомість справно сплачуючи за неї орендну плату. Але раптом мерія знову взялася за нього. За поданням “кишенькової” муніципальної поліції (просимо не плутати з новою патрульною поліцією) 20 квітня виконком міської ради начебто для усунення по рушень у сфері земельного законодавства, прийняв рішення демонтувати газетний кіоск у 20-денний термін. І це при тому, що кіоск свого часу був виготовлений за прискіпливими вимогами головного архітектора Тернополя Данила Чепіля, котрий вимагав, щоб він гармонійно вписувався в ансамбль вулиці Сагайдачного. А ще мерія, приймаючи рішення про демонтаж, не врахувала постанови Верховної Ради про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих ЗМІ, видавництв, книгарень та підприємств із розповсюдження книг та преси. Що потрібно, щоб зберегти даний кіоск? Невже для цього знову і вкотре під мерію мають вийти свідомі тернополяни, цього разу – газетярі?..

Ми ж пригадаємо схожу історію у Львові, коли більшість у мерії теж взяла партія ВО "Свобода" й одразу взялася демонтувати газетні кіоски. Тоді завдяки меру Садовому і скандалу на всю Україну цей процес вдалося зупинити. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео