Агро-новини 30 квітня

Новини аграрного сектору.

На Рівненщині масово загинули бджоли.

Нещодавно в Рівненській області спостерігалася масова загибель бджолосімей. Про це розповів аграрій регіону Володимир Олексійчук, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, це могло статися внаслідок того, що агрохолдинг «Акріс-Агро» порушує правила обробки землі й створює екологічні проблеми.

-Вони сіяли тут, а чи кропили, ми не знаємо. Бо тільки бачили, як сіяли, а за сівалками - така біла пилюка була…У суботу зранку з поля, звідки дув вітер, чути було специфічний, хоч і негострий, хімічний запах, — розповідає Володимир Олексійчук.

Натомість, представники агрохолдингу свою провину заперечують.

-Разом з кукурудзою вносимо в землю гербіцид, який діє винятково на бур’яни і не має жодного впливу на живі істоти. Ми виїжджали сьогодні в Омеляну, факт загибелі бджіл є, але стосунку до наших робіт це не має жодного. На бджіл діє винятково інсектицид, яким обробляють ріпак, озиму пшеницю і квітучі садки, — запевняє заступник директора ТОВ «Акріс-Агро» Богдан Брикайло.

Варто зазначити, що минулого року подібна ситуація вже мала місце. Тоді ж вину «Акріс-Агро» було доведено. Проте справу дуже швидко закрили, що обурило селян.

Основні тенденції молочного ринку України.

В Україні простежуватиметься три основні тенденції молочного ринку України у 2016 р. Про це в інтерв'ю «Українським новинам» сказав економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, основна тенденція – це зменшення обсягів експорту. У 2015 р. Україна мала можливість експортувати сир та інші молокопродукти до Росії та до окупованої території Криму, з певними проблемами, не завжди напряму, але експорт був, і досить суттєвий. У 2016 р. такої можливості немає. Більше того, заблоковано транзит до Казахстану та інших країн Центральної Азії, які теж є досить важливими ринками збуту. Отже, фактично, можна говорити про повну втрату ринку СНД, на який до 2014 р. припадало понад 90% експорту.

-Я думаю, що саме цей фактор позитивно вплинув на керівництво молочних компаній, які почали більш активно займатися пошуком нових ринків збуту. Однак робити це потрібно було ще 2-3, і навіть більше років тому. А зараз швидко замінити ринки СНД дуже складно, адже потрібно змінити продуктову лінійку, знайти кваліфікований персонал, ресурси для експортного фінансування тощо, — сказав він.

Друга тенденція – це низькі запаси на підприємствах-переробниках. Якщо на початку 2015 р. багато підприємств взимку мали суттєві запаси сухого молока та масла, то у 2016 р. вони ввійшли з мабуть рекордно низькими запасами.

-Третя тенденція – це подальше зниження світових цін на молокопродукти, не зважаючи на те, що більшість аналітиків вважала, що далі їм від рівня 2015 р. падати взагалі нікуди, — зазначив Андрій Ярмак. 

На Кіровоградщині фермер без конкурсу взяв у оренду землю вартістю 2,7 млн. грн.

На Кіровоградщині до державної власності повернуто дві земельні ділянки сільськогосподарського призначення, оціночна вартість яких становить понад 2,7 млн грн, пише прес-служба прокуратури Кіровоградської області.

-У Світловодському районі земельні ділянки загальною площею 128 га за рішенням Держгеокадастру були передані у користування особі для ведення фермерського господарства, - повідомив перший заступник керівника Знам’янської місцевої прокуратури Володимир Рубан. 

За його словами, основне порушення у тому, що договори оренди землі укладені без проходження процедури конкурсних торгів. Разом із тим, у порушення вимог законодавства у заяві на отримання ділянок не обґрунтовано розмір, можливість обробітку і необхідність отримання таких великих площ землі та взагалі не вказано про намір створення фермерського господарства. 

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео