Як Тернопіль наслідує Європу? (фото)

В неділю у Тернополі презентують міні-версію «Центральної частини Тернополя початку ХХ століття», аналогів такого макету в Україні немає. 

- Ідея в мене з’явилась ще декілька років тому, проте тоді це так і залишається ідеєю. Але 20 квітня 2015 року ми зібрались в прес-клубі і оголосили про свій намір створити бронзову копію довоєнного Тернополя, - розповідає краєзнавець, ініціатор та консультант проекту «Центральної частини Тернополя  початку ХХ століття» Тарас Циклиняк.

Над проектом працювали близько 1 року понад 20 людей. За словами Тараса Циклиняка робота була дуже важка та клопітка,тому потребувала використати всі знання, що стосувалися історії довоєнного Тернополя.

- Я впродовж 5 років, несвідомо, збирав по частинках історію Тернополя, і інформацію про те, яким  місто було перед війною. Це і старі карти, і фотографії, і розповіді старожилів, - розповідає Тарас Циклиняк

Бронзовий макет був відлитий у львівській майстерні. І що найголовніше аналогів проекту в Україні немає. Проте такі макети досить часто можна зустріти в європейських містах, особливо тих, які зазнали руйнувань під час воєнних дій. 

- В Європі таких макерів є десятки, це і Польща, і Чехія. І ми подумали, а чому б не зробити це в Тернополі. Тим більше, що у нас такий макет є дуже актуальним, адже наше місто в часи Другої світової війни було повністю зруйноване, - коментує голова оргкомітету Вадим Перець

В неділю 1 травня о 08:30 біля Архикатедрального собору відбудеться офіційне відкриття «Центральної частини Тернополя початку ХХ століття»

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото автора 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео