Тернопілля: на Лисоні проведуть історичну реконструкцію із літаками і гарматами (фото)

Свята замків і чимало фестивалів відбудуться цього року на Тернопільщині. Причому організовують ці дійства із подвійною метою: аби привабити більше туристів і принагідно – поліпшити військово-патріотичне виховання молоді.

  • Наші фестивалі на даний момент мають дві складових, - каже заступник голови обласної держадміністрації Юрій Юрик. – Головна – мотиваційно-патріотична, адже ми хочемо залучити якомога більше молоді, школярів. Друга складова, звісно, – це приваблення туристів.

Нагадаємо, перше свято замку вже відбулося у Тернополі (читайте про це ТУТприм.). Натомість туристичний сезон в області традиційно відкриють у Збаражі, у парку біля замку, у неділю, 8 травня. Паралельно у райцентрі святкуватимуть День міста (читайте про це ТУТ і ТУТприм.).

  • У нас є дуже ефектний у культурологічному плані традиційний фестиваль «Дзвони Лемківщини», - каже Юрій Юрик. – Проте цього року хочемо його перевершити. Нагода є – 100-річчя бою на Лисоні. Це – Бережанщина. Є вже відповідна постанова Кабінету Міністрів. Очікуємо на Указ Президента. Паралельно сподіваємося на фінансову підтримку із державного бюджету. Адже Лисоня – це, умовно кажучи, місце, де 100 років тому зійшлися у борні вояки із різних країн Європи, які боролися проти Російської імперії. Як бачимо, історія повторюється…

Під час цього фестивалю, за його словами, запланували провести грандіозну історичну реконструкцію. Є вже погодження із різними історичними клубами, що вони залучать артилерію тих часів. Більше того, у дійстві братимуть участь старовинні літаки.

  • Скарги на брак коштів, як на мене, не мають сенсу. Браку коштів немає, є проблема їх раціонального використання, - зауважує він. – Оскільки подія – значима, ми хочемо залучити і послів європейських країн. Будемо просити Національну телерадіокомпанію прорекламувати цей захід, адже від має не лише культурно-патріотичне значення, а й політичне.

На Тернопільщині загалом - 37 фестивалів. Як «Терен» уже писав (читайте ТУТ і ТУТприм.) відомим дійствам цього року додадуть особливого колориту. Адже через події у зоні АТО більшість із них дещо змінила свій формат. Тобто розваги відійшли на задній план, натомість важливішим стало виховання патріотизму.

До речі, цього року під час фестивалів планують прибирати території пам’яток, а також укріплювати аварійні елементи старовинних фортифікаційних споруд, що руйнуються.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео