Агро-новини 4 травня

Новини аграрного сектору 

Японія. Учені вивели новий різновид курки

Учені з Національного інституту прогресивних технічних наук (Японія) вивели новий різновид курки, у якої відсутній ген, що викликає алергічну реакцію при вживанні в їжу її яєць, повідомляє «Аграрний бюлетень».

Фахівці використовували метод геномного редагування, який дозволяє з більшою, ніж звичайна генна інженерія, точністю маніпулювати клітинами. Учені видалили ген, який призводить до появи в яєчному білку алергену під назвою овомукоїд — саме він зазвичай і стає причиною виникнення захисної реакції.

Під час експериментів фахівцям вдалося вивести кілька курок, які несуть яйця, які абсолютно не викликають алергію. Через деякий час планується провести клінічні випробовування.

До 2020 року Україна збиратиме 5 млн т сої — експерт

З огляду на важкий досвід вирощування зернових і олійних культур в минулому році (недобір урожаю, фінансові складнощі), перед сільгоспвиробниками стоїть завдання відкрити нові ринки збуту, а також при цьому в коротко- і середньостроковий період поліпшити якість зерна і збільшити валовий збір на 30-40%.

Про це йшла мова під час Міжнародної науково-практичної конференції «Вихід на глобальні ринки зернових і олійних — оптимізація витрат на логістику».

- Україна займає 6 місце в світі по вирощуванню сої і перше місце в Європі і СНД. У нас величезні перспективи в галузі вирощування високопротеїнової сої. І ми запланували до 2020 року збирати вже 5 млн т. Але для цього ми повинні підвищити якісні показники насіння і продуктивність бобових. Ми повинні збільшувати кількість сої за рахунок підвищення врожайності, — говорить Президент «Української асоціації виробників і переробників сої» Віктор Тимченко.

Щоб підвищити якість і врожайність сої, за словами Віктора Тимченко, потрібно розробляти і впроваджувати сучасні передові технології з виробництва і переробки сої — нову зернозбиральну техніку, яка не пошкоджує зерно та якісний насіннєвий матеріал з високим вмістом протеїну.

У Чорнобилі вирощуватимуть ріпак?

У Чорнобилі можна вирощувати ріпак, повідомив в ефірі Еспресо.TV експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, повідомляє «Аграрний тиждень».

«Думаю, що там не так багато реально забрудненої зони — 30 км. Тому там можна було б вирощувати ріпак, і це питання розглядають уже 5 років», — сказав він.

На думку експерта, заважає це зробити все ще страх перед Чорнобилем.

«Для цього треба комусь ризикнути, вкласти гроші. Це такий проект, що потребуватиме завозу туди людей і, очевидно, що треба було б платити за ризики, проживання. Я думаю, що все ж таки бояться», — додав він.

Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео