«На Тернопільщині немає жодного бюджету, орієнтованого на місцеве населення» - Володимир Ханас

Проблеми гендерного бюджетування розглядали на прес-конференції 4 травня в рамках проекту «Громадський моніторинг відкритості місцевих бюджетів в Тернопільській області» за участю коаліції громадських організацій «Своє!».

На Тернопільщині досить великою проблемою є прозорість місцевих бюджетів. За словами керівника проекту ТМО «Нівроку» Володимира Ханаса, отримати доступ до цих бюджетів дуже важко. Подібна проблема характерна не тільки для нашого краю, а й для всієї України.

- Чому важливе гендерне бюджетування? Насправді ця тема демістифікує бюджет і чітко розкриває, хто ж насправді отримує послуги. Не кошти, а послуги, які закладаються в бюджеті. Відповідно – як використовуються гроші, - пояснює Володимир Ханас.

За словами активістів, моніторинг вони розпочали з запитів до органів самоврядування різних рівнів. Частину відповідей і матеріалів, які дозволили зробити певні висновки і проаналізувати ситуацію, отримали швидко. Проте зафіксували спеціалісти і випадки «мовчання» з боку влади.

- Якщо більшість районних і селищних рад надавали відповіді на наші запити, то Коропецька селищна рада Монастириського району так і не надіслала інформацію стосовно місцевого бюджету, аж поки ми не звернулись до суду. Аж тоді ми отримали фінансовий звіт за два роки на 800 сторінок, щоправда, з них нам знадобились лише 6. До того ж, ми отримали відповіді лише на одне питання, а поставлено їх було сім, - розповідає  юрист проекту Ольга Мазай.

Як пояснив регіональний координатор уповноваженого ВР України з прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко, простим громадянам отримати необхідну інформацію через суд можливо, проте фінансово затратно, адже на сьогоднішні день судовий збір становить 1378 грн.

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото автора
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео