Туризм на Тернопіллі нарешті почали сприймати як галузь економіки

- Поки не відвідаю всі замки Тернопілля, за кордон відпочивати не поїду, - таку заяву зробив сьогодні, 5 травня, голова Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) Степан Барна.

Сталося це під час наради «Про основні інфраструктурні проекти в туристичній галузі на 2016 рік у рамках реалізації «Програми розвитку туризму в Тернопільській області на 2016-2020 роки». За нагоди, очільник краю і заступник директора департаменту розвитку інфраструктури транспорту та туризму ОДА Назар Яворський запросили краян на відкриття туристичного сезону у Збаразький замок.

«Тернопільщина до туристичного сезону готова»

- Ми маємо розуміти, що той потенціал, який має Тернопільська область, у питаннях розвитку туризму є одним із найбільших в Україні, - каже пан Барна. – Хочу відзначити, що у нашому краї є 34 замки. Такої концентрації в жодній області немає. Тому ми й поставили собі за мету відкрити туристичний сезон в одній із найпрекрасніших місцин Тернопілля – у місті Збараж.

Свято замку, Всеукраїнський фестиваль "Козацька слава", День міста і відкриття обласного туристичного сезону «Мандруємо замками Тернопілля» відбуватимуться у райцентрі в один день – у неділю, 8 травня.

- Перший крок до популяризації того чи іншого об’єкту, - це, безумовно, привернення до них уваги чиновників і перших осіб області, - додає пан Барна. – Тому треба заздалегідь забезпечити широке анонсування цікавих подій («Терен» про це писав ТУТ і ТУТприм.). Аби на подію приїхало якомога більше людей.

Розпочнеться святкування о 9 годині переглядом конкурсної програми Всеукраїнського фестивалю "Козацька слава". О 14 годині відбудеться офіційне відкриття заходу. Згодом – концерт і фестивалі: «Вареник-fest» і «Капусняк-fest». У програмі також – показові виступи лицарського клубу «Збаразька дружина»; виступи творчих колективів України і презентація туристичних фірм. Під час свята гостей пригощатимуть у польовій кухні. Містечко народних ремесел діятиме у призамковому парку.

- Тернопільщина до туристичного сезону готова, - запевняє чиновник. – Додам, що у цьому році ми хочемо привернути увагу не лише гостей області, а й її жителів до наших пам’яток і природних «родзинок». Тому запропонуємо цікавинки на будь-який смак - і на воді, і на суші, і навіть у повітрі.

На реконструкцію замків скерують 10 млн грн

Чиновники, окрім того, обговорили сьогодні Стратегію розвитку туристичної галузі Тернопільщини. Про те, як варто облаштовувати туристичну інфраструктуру, аби виконати «Програму розвитку туризму у 2016-2020 роках», присутнім на нараді розповів Назар Яворський.

- Нам треба усім спільно – і представникам державної влади, і органів місцевого самоврядування попрацювати над розвитком туристичної інфраструктури, - каже він. – Власне, у «Програму розвитку туризму», схвалену обласною радою, внесли дуже великий перелік різноманітних заходів. Це - і знакування маршрутів для активного відпочинку, і встановлення вказівників, табличок із QR-кодами на основних туристичних об’єктах, і облаштування стоянок на воді та іншого.

Назар Яворський нагадав, що багато країн світу основу своєї економічної незалежності вбачають саме у розвитку туризму. Тож і у нас туризм тепер будуть сприймати як галузь реальної економіки. Відповідно, зміняться і певні підходи до реалізації запланованого.

- На Дністер щороку приїжджає мільйон туристів, до духовних центрів – понад 2 мільйони паломників, - розповідає Назар Яворський. – Відтак треба подбати і про готелі, і про заклади харчування, і навіть про причали із нашого берега Дністра.

Отже, туризм у нашій області перестали сприймати як розвагу і красиву картинку для гостей. Чиновники наголосили: насамперед йдеться про економіку і унікальні можливості для її розвитку. Відтак цьогоріч на реконструкцію замків і палаців краю із бюджету скерують 10 млн грн (також читайте ТУТприм.).
Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. За словами Назара Яворського, цього року в області проведуть понад 10 Свят замків. Зокрема,  у Кременці гостей чекатимуть уже 29 травня,  у Бережанах - 5 червня, у с. Сидорові Гусятинського району - 12 червня,  у Скалаті Підволочиського району - 26 червня, у Теребовлі - 10 липня, у Чорткові - 24 липня, у Ниркові Заліщицького району - 14 серпня,  у с. Токах Підволочиського району - 21 серпня,  у с. Підзамочку Бучацького району - 4 вересня,  у Вишнівці Збаразького району - 14 жовтня.
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео