Передати громадам права на землі за межами населених пунктів, вимагає колишній мер Тернополя

Децентралізація без передачі об’єднаним територіальним громадам повноважень із управління землями за межами населених пунктів - безперспективна, вважає перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

Про те, що чекає на об’єднані територіальні громаді і з якими проблемами вони стикаються, «Терен» писав докладно ТУТ і ТУТ.

  • Уже 2 роки піднімається питання про необхідність передачі повноважень об’єднаним територіальним громадам із управління землями за межами населених пунктів, адже без цього не можливо повноцінно проводити реформу децентралізації, - розповідає колишній міський голова Тернополя.

Про це В’ячеслав Негода повідомив під час «круглого столу» за участі представників центральних органів виконавчої ради, асоціації міст України, асоціації районних і обласних рад, експертів, апарату ВРУ. Як інформують у прес-службі Мінрегіонбуду, там обговорювали пропозиції та зауваження до проекту Закону №4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель», який готують до другого читання.

  • Об’єднані територіальні громади чекають на це рішення, - зауважує В’ячеслав Негода. - Управління землями за межами населених пунктів має бути одним із найбільших стимулів до об’єднання і важливим ресурсом для інвестицій та розвитку громад. Отримати такі повноваження мають лише спроможні територіальні громади та органи самоврядування, які зможуть кваліфіковано забезпечити реалізацію покладених на них функцій.

На переконання екс-тернополянина, розгляд цього законопроекту дуже важливий, адже органам місцевого самоврядування та об’єднаним територіальним громадам надається можливість розпоряджатися землею, що перебуває в межах об’єднаних територіальних громад, а не тільки населених пунктів. В’ячеслав Негода підсумував, що треба мати єдину позицію Міністерства, асоціацій, експертів і депутатів в контексті концепції реформи місцевого самоврядування аби ухвалити проект Закону в цілому.

Нагадаємо, цього рішення дуже чекають на Тернопіллі, адже у нас – найбільша кількість об’єднаних громад в Україні (читайте про це ТУТ,ТУТ і ТУТ – прим.).

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео