У Тернополі відбулась презентація книги про утопічну країну У (фото)

8 травня в рамках мистецького фестивалю «Ї» відбулась презентація  книги Євгенії Сенік «Країна У або казки чужим дітям», де зображена історія маленької людини, зламаної системою, та втеча від батьківщини через життєві обставини.

На заході України звичною є ситуація, коли члени сім’ї масово виїжджають закордон у пошуках кращих умов та заробітків. Хоч авторка родом з Луганська, де еміграція спостерігається не настільки часто, люди їдуть в Росію.

У романі описується історія матері-одиначки Марії, яка кожного дня мучиться і шукає будь-які причини залишитись в Україні. Зрештою, вона змушена працювати у німецькій родині нянькою, де батьки дитини вимагають від жінки важкої праці. Євгенія Сенік закликає не засуджувати героїню, яка покинула свою дитину заради чужої, а зрозуміти її, як і тисячі реальних українських жінок.

Два останні розділи – казка про країну У, яку розповідає Марія німецькій дитині. Авторка наголошує, що таку утопію створити неможливо, але ми усі повинні поважати та звертати увагу на особливі потреби людей. Німеччина зображена на противагу радянській системі, у якій виховувалась Марія, з усіма «не можна…». «Я працювала в інтернаті з дітьми і зрозуміла, що система легко може зламати людину, якщо іти проти цього ладу самій. Свій досвід роботи я відобразила у романі, де Марія сама є сиротою», - зазначила Євгенія.

Марія ІЩЕНКО

Вибір читачів за тиждень

Відео