“Ференц-фесту” в Бережанах не завадив дощ

Близько півтисячі гостей дійства вчилися танцювати чардаш та готувати справжній угорський бограч.

“Ференц-фест” покликаний показати спільну історію двох народів: угорського та українського, розповідають організатори. Тому дуже радіють, що на перший фестиваль прийшло стільки людей, повідомляє “20 хвилин”.

- Гості фесту сприймали угорську культуру через наш захід всіма органами чуття: слухали одну з найскладніших мов світу наживо, коли зачитували маніфест Ференца Ракоці ІІ, співав гурт Sodro i хор Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ, дивилися на чудові національні костюми, народні танці полоташ і чардаш, куштували смачнющі страви, які готували просто неба: банош, гуляш, бограч та інші, - розповідає співорганізатор фестивалю Марічка Юрчак.

Навіть дощ не став на заваді тим, хто прийшов отримати задоволення від “Ференц-фесту”, в танець услід за професійними танцюристами із Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ під керівництвом Ласло Сіладі йшли і фестивальники, бо встояти під запальні звуки чардашу було неможливо.

- Також присутнім показали танець полоташ, яким в Угорщині в старовину відкривали бали, - продовжує Марічка. - Цікаво, що можна було побачити, як всі ці страви готуються, дізнатися рецептуру, біля кухні був постійний ажіотаж. До речі, угорці під керівництвом головного повара Ільдіко Пушкаша спеціально робили страви негострими, для того, щоб їх можна було куштувати і насолоджуватися смаком. А для себе і своїх додавали паприку та перець, бо ж звикли їсти пекучі страви. В рамках фестивалю також відкрили виставку місцевого художника Олега Шупляка, відомого своїми двовзорами.
 

Вибір читачів за тиждень

Відео