Агро-новини 10 травня

Новини аграрного сектору

Заморозки нанесли збитки виноградарям Буковини

Травневі заморозки нанесли значної шкоди виноградарству на Буковині, повідомляє «Від і До».

Минулий тиждень для багатьох буковинців розпочався досить несподівано. Вночі та вранці стовпчики термометрів опустилися до -2, а у долинах і до -7 градусів. Особливо постраждали від морозу виноградники, оскільки не всі встигли вчасно вжити заходів захисту рослин від холоду.

«Ми думали, що, вирощуючи виноград близько до обласного центру, складатимемо гідну конкуренцію привозному. Але цього року мороз трохи створив проблем. Виноград, який померз, може дати відсотків 5-10 урожаю. Це позначиться і на врожаї наступного року. Тобто це проблема не одного року, а мінімум двох. Я не думаю, що ми отримаємо навіть половину від того, що мало би вродити – десь відсотків 20-30. Тому на гарний врожай винограду цього року сподіватися не варто», — скаржиться виноградар Василь Морар.

За його словами, обмерз далеко не весь виноград і багато залежить від рельєфу землі.

На Волині селяни продовжують боротьбу з фермером

Громада села Тельчі Маневицького району продовжує боротьбу з фермером, якому свого часу погрожували зруйнувати огорожу, мотивуючи це тим, що господарює він на їхній землі незаконно, повідомляє volynnews.com.

Селяни переконують, що фермер незаконно зайняв землі запасу, які раніше вони могли використовувати як громадське пасовище. Тож вони просять перевірити законність підстав, чому фермер господарює на землі СВК «Тельчі».

«Станом на сьогодні приміщення та землю використовують два «фермери» (так вони себе називають, хоча підтверджуючих документів жоден з них громаді села не надавав), — Новак Володимир Оксентійович та його партнер по бізнесу Зінкевич В'ячеслав Володимирович. Ці особи завезли на територію колишнього колгоспного двору 100 голів великої рогатої худоби та 200 голів овець, самовільно поставили огорожу (електропастухи) та випасають худобу», — йдеться у зверненні громади.

Раніше селяни використовували землі колишнього колгоспу для випасу власної худоби, а відстань до іншого пасовища близько 3 кілометрів.

Після конфлікту фермер вивіз худобу, але селяни вважають, що він повернеться. Тому вони хочуть оформити згадані землі, площею 47 гектарів, як громадське пасовище.

Канада: на пасіці викрали вуликів на $200 тис

Місцева поліція займається розслідуванням крадіжки, однак поки не домоглася ніяких результатів

Невідомі викрали понад 180 вуликів з майже 5 млн бджіл в канадській провінції Квебек, повідомляє Interfax з посилання ма місцеві ЗМІ.

Вулики були вкрадені з пасік сімейної компанії «Мьель Лабонте», їх вартість оцінюється приблизно в $200 тис.

«Це дуже рідкісний випадок для Квебека», — сказав власник компанії Жан-Марк Лабонте.

За його словами, швидше за все, ця крадіжка — справа рук іншого бджоляра, який взимку минулого року втратив багато бджіл. Він додав, що ціни на бджіл в Північній Америці стрімко ростуть через різке скорочення числа цих комах, викликаного різними захворюваннями і застосуванням пестицидів.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео