В селян на Тернопільщині забирають землю проти їх волі: за орендарем стирчать вуха олігарха-банкрота? (документи, скріни)

Збори села Беримівці Зборівського району на Тернопільщині проходили емоційно. Люди ніяк не могли зрозуміти, чому їхніми інтересами та землями розпоряджаються обласні чиновники.

Йдеться про майже 75 гектарів землі, які за межами населеного пункту передані для ведення фермерського господарства Свинарю Радіону Миколайовичу, мешканцю Хмельницької області. Під час паювання земель, жителі села залишили цю частину ріллі в статусі пасовища - лише на одній вулиці села Беримівці селяни в сьогоднішніх умовах вигодовують понад 70 корів. Як стверджують мешканці, без згоди громади села, без відома районного керівництва головне управління Держгеокадастру 2 вересня 2015 року передало в оренду майже 35 гектарів землі (пасовища, яким користувались селяни, і яке межує з територією села) за межами населеного пункту, але на території Беримівської сільської ради.

Це площа, на яку сайт «Терен» отримав копії документів. Загалом же йдеться про неповних 75 га поблизу села Беримівці та понад 300 га по всьому Зборівському району.

 

Напевне, чиновники дуже поспішали, щоб встигнути до проведення місцевих виборів. Бо в договорі оренди землі зробили помилку: по-батькові орендаря «миколайович» написали з малої літери. Самого пана Свинаря ніхто в очі не бачив – його інтереси постійно представляють уповноважені особи. За нашою інформацією, чоловіку близько 80 років і він може бути звичайнісінькою підставною особою. Як виявилось, з 2 січня 2015 року Свинар Радіон Миколайович був керівником «Агро – М» - підприємства, де засновниками є структури сумнозвісного земельного олігарха Івана Гути та його збанкрутілого агрохолдингу «Мрія». А вже з 2 листопада 2015 року Свинар Радіон Миколайович числиться засновником та керівником власої фірми «Фортуна СВ», яка зареєстрована в селі Годів Зборівського району. Люди, що незгідні з таким станом справ, недопустили техніку орендаря до обробітку пасовища, підготували звернення на імя обласної влади та народного депутата України і вимагають рахуватися з їхніми інтересами. А для Свинаря встановили смішну суму орендної плати трохи більше 29 тис.грн. в рік, або приблизно 30 дол.США з гектару. 
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео