Славне минуле на Тернопіллі згадають, щоб виховати патріотів (фото)

75-річчя проголошення Акту відновлення Української держави, а також День Героїв на Тернопільщині відзначатимуть урочисто.

Такі рішення прийняли на сесії обласної ради 12 травня. Депутати мотивували тим, що треба відновити історичну справедливість, консолідувати і розвивати історичну свідомість українського народу і зберігати національну пам'ять. Окрім того, борці за незалежність України у ХХ столітті і тепер заслуговують належного вшанування, вважають політики. 

На Тернопіллі згадають події 1941 року

75-річчя проголошення Акту відновлення Української держави відзначатимуть на загальнообласному рівні. Виконавчій гілці влади доручили розробити і забезпечити реалізацію комплексу заходів з нагоди події, що відбулася 30 червня 1941 року.

У навчальних закладах, бібліотеках, будинках культури проведуть тематичні уроки, «круглі столи», виховні години, виставки, культурно-мистецькі акції та інші заходи. Усе для того, аби всебічно висвітлити повну та об’єктивну інформацію про історію збройного національно-визвольного руху українців у 40-50 роках ХХ століття. Депутати також вирішили спрямувати звернення до Верховної Ради щодо підтримки проекту Постанови парламенту за №4298 від 23.03.2016 р. "Про урочисте  відзначення на державному рівні 75-річчя з дня проголошення Акту відновлення Української держави (30.06.1941 р.)".

У ньому йдеться (цитуємо): "Відзначення на офіційному загальнодержавному рівні 75-річчя Акту відновлення Української держави матиме важливе значення не лише для відновлення пам'яті про героїчне минуле української нації, а й для виховання нових поколінь українських патріотів".

День Героїв в області урочисто відзначать 23 травня

Із тих же причин депутати прийняли рішення "Про заходи з відзначення Дня Героїв". Ним передбачили оголосити в області 23 травня Днем Героїв. А відтак доручити обласній держадміністрації розробити комплекс відповідних заходів і рекомендувати базовим радам упорядкувати могили, пам'ятники, меморіальні комплекси, пам'ятні знаки, споруджені на честь учасників боротьби за незалежність України, а також забезпечити широке висвітлення  святкових тематичних заходів у ЗМІ.

До слова, нагадав депутатам про День Героїв свободівець Богдан Бутковський. Його дуже обурило, що він не знайшов цієї дати у переліку заходів, запланованих управлінням культури на цей рік.

  • Ми повинні пам’ятати про виховання молоді у патріотичному дусі, адже, якщо ми цього не робитимемо, то скоро не буде кому захищати Україну, - каже він.

Варто нагадати, що Богдан Бутковський був учасником боїв біля Донецького аеропорту і на Маріупольському фронті, а нині він — працівник органів внутрішніх справ. Понад рік нинішній депутат боровся за цілісність держави на сході України. Під час розвідки був поранений. За сумлінне виконання службових обов’язків, відданість присязі працівника ОВС України та українському народові, особисту мужність і відвагу, самовіддані дії, виявлені під час проведення антитерористичної операції в боротьбі із тероризмом за територіальну цілісність держави, відповідно до Указу Президента України,  тернополянина відзначили медаллю «Захиснику Вітчизни».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і зі сторінки Богдана Бутковського у мережі «вКонтакті»

Довідка. Про те, що відбувалося на сесії облради 12 травня, читайте в інших публікаціях «Терену» (ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ).

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео