Тернопільська облрада: піар, гроші, господарка (фото)

Від 11 ранку майже до 21-ї тривало засідання сесії Тернопільської обласної ради 12 травня. Утім, депутати все одно не встигли розглянути усіх запланованих питань.

Остаточно спинилася робота на пункті «Про призначення Юрія Малецького на посаду директора Тернопільського обласного комунального підприємства «Фірма «Тернопільавіаавтотранс». Тоді у залі просто не вистачило кворуму, адже більшість депутатів поїхали додому, адже добиратися декому треба понад 100 кілометрів. Тож саме із призначення керівника аеропорту планують розпочати наступне засідання сесії. Відбудеться воно вже у червні. Точнішу дату повідомлять згодом.

До господарки взялися після «години піару»

У порядку денному сесії відразу було 79 питань. Проте із різних причин до нього запропонували включити ще майже 50. Частину після дискусій у залі довелося відкласти, решту голова обласної ради так попереставляв місцями, що депутати самі заплуталися – за що і коли мають голосувати.

  • Я розумію, що ви маєте шпаргалку, - каже свободівець Олег Сиротюк. – Але я не думаю, що хоча б хтось із депутатів встежив за тим, що ви запропонували. Тому я прошу апарат облради видрукувати для нас новий порядок денний, зі змінами.

Після «години піару», тобто часу, відведеного на заяви і звернення («Терен» про це докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.), депутати нарешті взялися до господарських питань. Серед них - звіт про виконання обласного бюджету за 2015 рік.

  • Протягом минулого року до загального фонду обласного бюджету надійшло власних доходів 242,5 млн грн, виконання склало 109,6%, тобто нами одержано понад план 21,2 млн грн, - каже директор департаменту фінансів обласної держадміністрації Степан Скибиляк. - Надходження податку на доходи фізосіб склали 170 млн грн, що на 53,2 млн грн менше, порівняно із показниками 2014 року. Питома вага даного платежу становить 70,1%.

Податку на прибуток підприємств, за його словами, отримали 42 млн грн, що на 4,7 млн грн менше річного плану. Адже ТОВ «ТК «Мегаполіс-Україна» перереєструвалося в Одесі («Терен» писав про це ТУТприм.).

  • До загального фонду із державного бюджету в область надійшло 68,8 млн грн базової дотації і 13,7 млн грн стабілізаційної дотації, - уточнює фахівець. - Субвенцій по загальному фонду ми одержали на 2 млрд 977,9 млн грн.

До слова, депутати також розглянути питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік». До нього внесли чимало змін. Зокрема, планувалося на промоцію роботи облради виділити мільйон гривень, але дадуть лише 200 тисяч. Решту розподілили на інші нагальні для краян потреби.

Депутати взяли до уваги пропозиції Регіональної ради підприємців

На сесії також внесли зміни до кількох обласних програм. Так, депутати підтримали запропоновані уточнення до «Програми розвитку малого і середнього підприємництва на 2015-2016 роки». Вказані зміни запропонували представники Регіональної ради підприємців, створеної при обласній держадміністрації, і Тернопільської філії громадського об’єднання «Клуб Ділових Людей». Йшлося, зокрема, про комплекс заходів щодо впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності, необхідного ресурсного та інформаційного забезпечення, а також формування інфраструктури підтримки підприємництва.

Окрім того, депутати затвердили зміни до «Програми підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області» і «Програми зайнятості населення на період до 2017 року». Причому у розділі VII «Напрями та заходи щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості населення до 2017 року» п. 4 «Сприяння зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці» вирішили доповнити пп. 6 (цитуємо): «Вживати заходів щодо сприяння зайнятості і соціальної адаптації демобілізованих учасників АТО, організовувати професійне навчання для підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці». Натомість пп. 7 звучить так: «Сприяти набору на військову службу за контрактом осіб із числа безробітних".

Медичний університет може отримати статус національного

Звіт обласної держадміністрації (ОДА) «Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку на 2015 рік» на сесії взяли до відома.

  • Результати виконання програми вказують: зважаючи на ряд негативних чинників, які супроводжували економічні процеси не лише у нашій області, а й в державі загалом, досягнуто позитивної динаміки в окремих галузях економіки і соціальній сфері, - каже директор департаменту економічного розвитку ОДА Галина Воляник. - За підсумками минулого року обсяг виробництва промислової продукції скоротився на 7,6%, порівняно із показниками 2014 року. Загалом в Україні цей показник сягнув 13,4%.

Утім, протягом звітного періоду, зростання промислового виробництва спостерігали у добувній промисловості, текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, виготовленні виробів із деревини, виробництві паперу і поліграфічній діяльності тощо («Терен» докладно писав про це ТУТприм.)

Встигли депутати підтримати звернення до Президента, Кабміну і Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти щодо надання Тернопільському медичному університету імені І.Горбачевського статусу національного. У зверненні йдеться (цитуємо): «Державний вищий навчальний заклад … посідає провідне місце серед вищих навчальних закладів України та Європи. За результатами галузевого моніторингу діяльності вищих медичних навчальних закладів і закладів післядипломної освіти МОЗ України у 2013-му та у 2015 році Тернопільський державний медичний університет ім. І.Горбачевського посів перше місце. У березні 2016 р. виш став членом Європейської асоціації університетів. Університет удостоєний міжнародної нагороди «Європейська якість», його внесли до міжнародного реєстру університетів (Франція) і ЮНЕСКО.

Окрім того, виш акредитований за ІV рівнем, має високопрофесійний науково-педагогічний потенціал, вагомі наукові здобутки і розвинену мережу міжнародних зв’язків, забезпечує високий рівень підготовки фахівців, створив визнані на загальнодержавному рівні власні методики освітнього процесу».

Окрім того, про те, що відбувалося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео