Не лише у день пам’яті померлих від СНІДу потрібно привертати увагу до цієї трагедії (інфографіка)

У третю неділю травня, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, прийнято проводити День пам’яті померлих від СНІДу. Який відзначили вперше в Сан - Франциско (США) у 1983 році. Цього року такий день припав на неділю, 15 травня. 

Сказати що це проблема - це не казати нічого, адже від цієї жахливої хвороби померло більше людей, ніж було вбито у Другій світовій війні.

Просвітницькі акції на цю тему проводять по всій Україні, зокрема і в Тернополі. У школах, університетах, коледжах, по вулицях ходять медики та волонтери, які розповідають про жахливі наслідки і про способи, як себе вберегти від зараження. Щоправда, аналіз офіційних даних щодо поширення ВІЛ-інфекції свідчить, що ця епідемія триває з тенденцією до подальшого зростання в усіх регіонах України. Найбільше число ВІЛ-інфікованих в Дніпропетровській, Київській, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях.

Статистика показує, що в період з 1987 по 2015 рік в Україні зареєстровано 282 620 нових випадків ВІЛ-інфекції, а летальних випадків зумовлених СНІДом налічується близько 38 840 .

Згідно даних Українського центру контролю за соціально-небезпечними захворюваннями МОЗ України та останньої статистики станом на 01.03.2016 року за два місяці 2016 року в Україні було зареєстровано 2 262 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 443 дитини до 14 років).

Проблема нашого суспільства у тому, що ніхто не хоче визнавати захворювання СНІДом, і часто люди уникають розмов про це. Візьмемо наприклад тиждень здоров’я, де безкоштовно роздавали бюлетені, а також книжечки із застереженнями, порадами, номерами телефонів центру довіри, проте охочих підійти і взяти було мало. Натомість люди запитували: “А у вас блокнотики або ручки є?” - це наглядний приклад того, що суспільство відмовляється сприймати правду, відмовляється вірити у це. А яке ставлення до осіб, з цим страшним захворюванням - їх же просто уникають. Але вони заслуговують на толерантне, хороше ставлення, адже не всі винні у тому, що хворіють СНІДом (зараз мова в основному про дітей).

За попередні роки в місті Тернополі було виявлено понад 42 випадки ВІЛ-інфекції. З 1987 року до 19 місяців 2015 року виявлено 1893 ВІЛ-інфіковані особи, з них 137 вагітних жінок.

Від ВІЛ-інфікованих матерів народилося 70 дітей, а 5 із них встановили діагноз СНІД.

Найбільша кількість ВІЛ-позитивних у Збаразькому районі, а ось в Монастирському таких випадків не зафіксовано.

Не потрібно боятися обстеження на ВІЛ-інфекцію, адже зараз розвивається практика швидкого виявлення і діагностики ВІЛ-інфекції - це тести, проте крім цього, для підтверження потрібно обов’язково звернутися в центр профілактики та бородьби зі СНІДом. Для цього беруть кров з вени, і проводять імуноферментний аналіз - що робиться цілком анонімно.

Зволікати з цим не потрібно, і боятися також, адже своєчасне виявлення може продовжити та врятувати Вам життя.


Анна КРАВЕЦЬ


 

Вибір читачів за тиждень

Відео