Із Тернопілля відправлять перших 50 призовників (фото)

Близько 50 юнаків – першими відправлять до лав Збройних Сил та інших військових формувань України зі збірного пункту Тернопільського обласного військкомату.

Урочистості розпочнуться о 10 годині у вівторок, 17 травня, на вулиці Тролейбусній, 5.

Нагадаємо, весняний призов на строкову військову службу стартував 5 травня і триватиме до кінця червня. На службу до армії призиватимуть громадян, яким виповнилося 18 років і які не мають поважних причин для відстрочки. Молодих людей відправлятимуть у навчальні центри, а пізніше – у військові частини. Брати участь у бойових діях на сході України строковики не будуть.

- Строкова служба – це не бажання, а обов’язок, записаний у Конституції, у статті 65-й - розповідає військовий комісар області Володимир Катинський. – Під час хвиль мобілізації було багато нарікань, що молоді українці не готові захищати батьківщину. Саме відбір на строкову військову службу, відновлений у державі, покликаний навчити громадян захищати Україну.

План весняного призову для нашої області становить 500 людей. Їх повинні відібрати із близько 16 500 чоловіків, який викличуть для проходження медкомісії. На службу призиватимуть громадян, яким виповнилося 18 років і до 27 років.

- До армії потраплять тільки ті, кому дозволяє здоровя і у кого немає права на відстрочку, - додає т. в. о. начальника відділу комплектування і призову об’єднаного військкомату, майор Петро Сирко. - Тих же, хто ухиляється від обов’язкової строкової служби, очікує штраф.

Адміністративне покарання у разі першої неявки за повісткою - 85 гривень, попереджає майор Сирко. Наступного разу доведеться сплатити утричі вищу суму. Якщо виявити призовника не вдається, його дані передають в управління національної поліції. Правоохоронці оголошують чоловіка у розшук.

- Я дуже прошу батьків не змушувати своїх дітей порушувати закон, - додає пан Катинський. - Молодих людей відправлятимуть у навчальні центри, а пізніше – у військові частини для проходження служби. Брати участь у бойових діях на сході України строковики не будуть!

У розшуку на Тернопіллі - уже 2000 осіб. Військові нагадують: уникнути відповідальності вдасться лише тим, у кого були поважні причини (хвороба, стихія, смерть родича – прим.) не з’явитися у військкомат. Причому на своє виправдання треба представити документальне підтвердження.

- Відправка здійснюється у сухопутні війська, до 20-ти чоловік підуть у військово-морський флот. Набирають цього року і в престижні прикордонні війська, а також у Національну гвардію і службу спеціального транспорту, - перелічує Володимир Катинський. – Якщо людина побачить у себе хист до військової справи чи іншого фаху, то зможе піти на контракт чи працевлаштуватися, наприклад, на залізниці.

У військкоматі також нагадали: за чоловіками, які йдуть на строкову службу, зберігається їхнє робоче місце, а також їм виплачують 2 900 грн під час призову та ще одну допомогу у розмірі мінімальної зарплати - при демобілізації.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео