Ланівці, хоч і не Крим, але пляж тут буде (фото)

Ланівці – одне з небагатьох міст на Тернопільщині, які можуть похвалитись ставком, розташованим практично поруч із його центром, що лежить на узвишші.

Спустився зеленим схилом – і ти на мальовничому водному плесі. Воно додає місту особливої чарівності. Колись, ще в 60-70 –ті роки минулого століття, північне узбережжя ставу славилось чудовим  пляжем, де в спекотні дні яблуку ніде було впасти. Та збігали десятиліття, і про нього тепер нагадують хіба що майже змиті з берега дощами й вкриті травою піщані пасма. Бо вряди-годи  давались розпорядження підсипати трохи свіжого пісочку, хоч справжня пляжна зона – дещо зовсім інше.

   І це притім, що поруч розташована ошатна, оснащена відповідним обладнанням і човнами, рятувальна станція, на якій пропрацювало і вийшло на пенсію за останні десятиліття  не одне покоління фахівців. Хоч рятувати їм доводилось хіба що необережного рибалку, який наважився вийти вгамувати свою пристрасть на надто тонкий лід. А бажаючих купатись у ставку, де нема пляжу, дно замулене і плесо місцями вкрите водною рослинністю, знайдеться ненабагато.

    Звісно, в цьому вина у деякій мірі і пересічних ланівчан, котрі в попередні роки не домагались від місцевої влади облаштувати об’єкти для їх літнього дозвілля. Але до честі місцевого Товариства рибалок, вони першими вдались до цілого комплексу заходів, аби узбережжя ставка набуло пристойного вигляду. А також, власними зусиллями, поновили притік свіжої води, який був дещо утруднений через занедбану гідросистему її подачі.

     Далі за справу  взялись депутати Лановецької міської ради. Принаймні днями обговорили на останній сесії питання відновлення міського пляжу й пов’язані з цим комплексні заходи. А заодно, як розповів її депутат, голова районної організації «Лановеччина європейська» Петро Стецюк, планується пристосувати для дозвілля ланівчан чудовий півострів, котрий вузькою косою вклинюється у водойму із західної її сторони, де пролягає тернопільська траса. Він є беззаперечною родзинкою ставка й міста в цілому. Тут можна  здійснити додаткове озеленення, встановити ліхтарі й лавки. Що ж, до настання літньої спеки часу повинно вистачити.

Григорій БАСЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео