На Тернопілля просяться контрактники із Хмельниччини (фото)

Контрактників на Тернопіллі поки що набрали лише 18% від запланованого. Втім, днями ця цифра може суттєво змінитися, стверджує військовий комісар Тернопільської області Володимир Катинський.

При цьому він зауважив: вакансій для чоловіків є кілька десятків навіть у військових частинах нашого краю. Натомість жінкам потрапити до армії складніше.

Навчання перед початком контрактної служби потрібне не усім

Незважаючи на те, що ІІ-й квартал 2016 року перевалив за половину, план за забезпеченням контрактниками Тернопільщина поки що виконала лише на 18%.

- У 44-й окремій артилерійській бригаді є сотні вакансій для чоловіків. Потрібні різні фахівці - від водіїв і вантажників, до старших офіцерів і розвідників, - стверджує Володимир Катинський. - Ще раз хочу нагадати: мінімальна зарплата військових-контрактників від 1 січня становить 7 тисяч 38 грн. Крім того, є надбавки за вислугу.

Для тих, хто підписує контракт, нещодавно, за словами Володимира Катинського, запровадили певні зміни. На його думку, вони – позитивні.

- Чоловіки, які пройшли АТО, були незадоволені тим, що їх змушували ще раз проходити навчання, як перед мобілізацією, - пояснює пан Катинський. - Тож тепер, якщо людина була в АТО на тій же посаді, на яку претендує за контрактом, їй не потрібно ще раз їхати у навчальний центр. Якщо ж боєць був водієм, а претендує на вакансію старшини взводу, то пройти навчання все-таки доведеться.

Навчання перед початком контрактної служби також не потрібно проходити фахівцям, які хочуть служити у медслужбі, діловодами, ремонтниками чи музикантами. Також без навчання у військових центрах на службу за контрактом можуть потрапити ті, в кого є відповідна освіта чи спеціальна підготовка, зазначили у військкоматі.

Серед жінок, які бажають підписати контракт, - черга

– Для Тернопільської артилерійської бригади – йдеться про номери обслуги і довідників – 235 вакансій. Водіїв потрібно 250 чоловік. Розвідників – 45. Головних сержантів - 16, уточнює Володимир Катинський. – Кухарів - 15, начальників радіостанцій - 10. Фахівців ремонтних спеціальностей - 84. Медиків – 15, командирів відділень – 90. Зв’язківців – 70. Начальників складів і сховищ - 30 чоловік. Інструкторів - 13, такелажників - п’ять, діловодів – двох, музикантів - чотирьох.

На усі ці вакансії потрібні чоловіки. Їм буде простіше потрапити у частину, якщо вони матимуть письмову згоду майбутнього керівника підрозділу.

- Якщо не зголосяться жителі нашої області, то, звісно, військові частини будуть доукомплектовувати чоловіками із сусідніх областей, - додає полковник Катинський. – Знаю, що до нас просяться контрактники із Хмельниччини.

Серед жінок, які бажають підписати контракт, на Тернопіллі - черга. Відтак для охочих передбачили обмеження – їм треба мати письмову згоду від керівника певної частини.

Про те, як у нашій області відбувається відбір на строкову  службу, «Терен» докладно писав ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео