Тернопільському обласному художньому музею – 25

Один із найбільш дієвих культурно-мистецьких осередків Тернопільщини – обласний художній музей відзначає чверть віку.

Двадцять п’ять років минає з часу заснування Тернопільського обласного художнього музею. Мистецький заклад було засновано у травні 1991 року на матеріально-технічній та творчій базі колишньої Тернопільської картинної галереї, як відділу обласного краєзнавчого музею. Першу виставку у музеї – картин Андрія Петрика (1919–1990) — було відкрито 9 серпня того ж, 1991 року. А у жовтні відкрилася постійно-діюча експозиція творів українського і зарубіжного мистецтва.

Нині музейна збірка сягає понад 9 тисяч експонатів, у тому числі живопису — більше 920, графіки — 7370, скульптури — 170, декоративно-ужиткового мистецтва — 568.

Окремі фонди складають картини, гравюри та архівні матеріали А. Петрика, Діонізія Шолдри, А. Малюци, екслібриси з приватної колекції професора Е. Бергера.

Постійна експозиція побудована за історико-хронологічним принципом і представляє мистецтво України та країн Західної Європи. Серед визначних експонатів українського мистецтва — ікони XVII–XIX століть, різьба І. Пінзеля та А. Осинського, парсунні портрети, стародруки з гравюрами XVIII століття.

У 1993–1995 роках у музеї працював митець і реставратор із Нью-Йорка, уродженець Тернополя Діонізій Шолдра, який передав для музею 50 картин і заклав основи реставраційної справи. У вересні 1998 року відкрито Меморіальний зал Д. Шолдри, в якому експонуються твори, фотографії і документи, реставраційні інструменти і матеріали, особисті речі митця.

З нагоди ювілею музею сьогодні відбулися урочини, репортаж з яких – згодом на сайті «ТЕРЕНу».

  Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео