Чому нададуть перевагу тернопільські випускниці: патріотизму чи моді?

Чорна, темно-синя чи коричнева сукня, білий фартушок та банти. Чимало випускниць саме так ходять на уроки впродовж останнього тижня навчання в школі та одягаються на свято Останнього дзвоника.

Традиція, кажуть, є традицією. Тому радянську форму замовляють у кравчинь, беруть на прокат чи перекуповують у ...торішніх випускниць. Ціна залежить від терміну експлуатації раритету та стартує від 200 грн.

Днями начальник управління освіти Хмельницької міської ради Роман Миколаїв у своєму відеозверненні до майбутніх випускників 9-х і 11-х класів закликав не одягати радянської шкільної форми.

Освітянин акцентував увагу на тому, що учні наслідують традиції держави, яка давно зникла. Він нагадав, що це старий і давній, дореволюційних часів одяг домашньої обслуги, гувернантки.

“Одягаючи цей одяг обслуги, ви певним чином програмуєте своє майбутнє, ви долучаєтеся до того інформаційного простору, а отже, до ідей, до цілей, які колись ще формували у дореволюційні часи, та, зокрема, в радянські часи”, – наголосив.

Начальник управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк про ніщо таке наразі випускників не просила.

А директор Тернопільського навчально-виховного комплексу “Школа-ліцей №6 ім. Назарія Яремчука” Олександр Остапчук узагалі переконаний, що діти мають самі обирати, у чім ходити в останній тиждень навчання і йти на свято Останнього дзвоника.

“Форму, яку називають радянською, діти сприймають аполітично, - зазначає. - А ті дядьки нехай створять щось стильніше, а тоді філософствують. А то скоро почнуть зрізати дерева, які посадили за радянських часів. Словом, якщо собаці немає що робити, то вона гавкає” .

Вишиванки ж, констатує Олександр Миколайович, учні та вчителі школи-ліцею одягнули сьогодні, у Всесвітній день вишиванки.

Зовсім іншої думки директор Тернопільського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 — правовий ліцей” Інна Іванюк. Педагог закликала випускників відмовитись від нафталінового звичаю, одягати святкову форму часів СРСР. Пояснює: “Молодь — це майбутнє України, її проектанти й будівничі, тому вона просто зобов'язана розпрощатись із привидами минулого, перестати поклонятись матеріальним ідолам та позбутись звичок, нав'язаних Радянським союзом”.

Окрім того, Інна Володимирівна переконана, що такий крок — це яскрава демонстрація Кремлю того, що Україна — незалежна й самодостатня, пише topnews.in.ua

“Прикро, коли нині на всіх телеекранах путінський рупор і клоун Жириновський, бризкає слиною, розказуючи про те, як сильно українці ностальгують за СРСР та як хочуть, щоб Москва взяла їх до себе, - зауважує. - Он навіть, аргументує, до школи дітей в останній тиждень одягають у радянську форму. А ще сміється з нашої освіти, мовляв, інтелект українців настільки низький, що навіть своєї форми досі не змогли придумати, продовжують користуватись їхньою. Мені гірко таке слухати, гидко й образливо. Тим паче, що ми маємо дивовижну вишиванку, і майже кожен навчальний заклад — свою унікальну сучасну шкільну форму”.

Тому директорка й звернулась до випускників школи-ліцею з проханням в останній тиждень навчання й на останній дзвоник одягнути саме їх.

“Це буде правильно, це буде знаком поваги до тих, хто зі зброєю в руках зараз захищає наш спокій від агресора, і пам'яттю про жертву тих, хто загинув за Україну, - резюмує. - Обов'язок молодого покоління відроджувати та розвивати свої національні традиції, а не популяризувати період, який приніс українцям стільки болю. Тим паче, що нині діє закон про декомунізацію. То з якою совістю українські випускники одягатимуть форму тих, які розстрілювали їхніх прадідів за українську пісню, мову? З якими очима носитимуть форму, яку придумали в Російській імперії, та своєю й досі вважають комуністи, чиї руки по лікоть в українській крові?”

Що ж, тепер, як кажуть, останнє слово за випускниками. Чому нададуть перевагу: патріотизму чи моді? Що виберуть: совість чи традицію?

 

Вибір читачів за тиждень

Відео