Агро-новини 21 травня

Новини аграрного сектору. 

Аграрії розпочали сезон реалізації черешні.

Аграрії приступили до реалізації черешні ранніх сортів.

Українські виробники на цьому тижні приступили до реалізації черешні ранніх сортів, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

На сьогодні продаж здійснюють поодинокі господарства. Збут здійснюється дрібними партіями по 20-25 грн/кг.

У цьому році українським садівникам вдалося почати сезон продажу черешні у середньому на тиждень раніше, ніж у минулому році. Однак ціни на перші партії ягід сьогодні на 17-20% нижче, ніж на початку сезону продажів 2015 р. Цей факт виробники пояснюють невисокою якістю черешні через дощі, а також вельми обмеженим терміном її реалізації.

Фермерам cкладно брати землю в оренду на 12-15 років — думка.

З якими проблемами у питанні землі найбільше зіштовхуються фермери?

-На сьогодні основна складність при виділенні землі для ведення фермерського господарства - узгодження з місцевими радами,- сказав голова фермерського господарства «Меринос Захід» Дмитро Огньов, повідомляє «Високий замок».

«Це катастрофа. Якщо сьогодні район та область готові виділити землю, то у селі принципово стоять – «ні, бо це наше». Хай краще заростає борщівником і змії повзають, але не віддамо», - зазначив пан Дмитро.

Також додав, що бувають дуже неприємні ситуації.

«Наприклад, в одному селі сказали, що готові виділити ділянку, але ми маємо зробити шматок дороги і поставити вікна у школі. Ми робимо дорогу, ставимо вікна. А вони кажуть-це тільки початок… далі - нові умови. Інша проблема - розпайовані землі», - зазначив він.

За його словами, аби щось вирощувати на землі, її треба брати в оренду щонайменше на 12-15 років. Але люди хочуть віддавати лише на рік.

Стандартам ЄС відповідає 30% українського молока.

Кооперативи є панацеєю у розвитку молочної галузі.

Європейським стандартам відповідає майже 30% українського молока, тому про потужний експорт вітчизняної молочної продукції в ЄС наразі не йдеться, повідомляє «Урядовий кур’єр».

У структурі українського ринку 72% молока виробляють в індивідуальних господарствах, де утримують менш ніж п’ять корів.

«Вони виробляють молоко переважно другого гатунку, понад половина його — несортове. Низька якість через ручне доїння, тому що під час перевезення й на місці молоко не охолоджують. Узимку його мало, тож дефіцит продукту на ринку спонукає місцевих переробників купувати будь-яку білу рідину. У родинах, де тримають 1-2 корови, молоко не є основним джерелом доходу, тому господарі не зацікавлені вкладати кошти в якість і гігієну», - наголосила директор департаменту закупівель компанії «Данон» в Україні Ірина Кухтіна.

У кооперативах та на сімейних фермах, обладнаних сучасними системами доїння й утримання худоби, працюють молокопункти з охолоджувачами і міні-лабораторіями якості. У ці молокопункти щоденно здають молоко й інші жителі села (за умови, якщо воно відповідає всім нормам). Продукцію поставляють переробнику, який доплачує фермерам за якість.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео