Замість 1500 грн. селянам пропонують віддати свою землю за 326 грн. Невже нове шахрайство?

Власникам паїв на Тернопільщині пропонують укласти угоду на користування правами на землю (емфітевзис) на 49 років, за що одноразово виплачують суму з розрахунку 16 тисяч гривень за гектар паю.

Багато це чи мало, вигідно чи невигідно?

Прокоментувати цю ситуацію ми попросили тернопільського юриста Володимира Мужевича.

"Дійсно, останнім часом в місцевій пресі з'явилися повідомлення від фірми «Агрі Інвест Україна», де селянам пропонують такі "блага", - говорить пан Мужевич. - Однак така пропозиція містить багато прихованих небезпек".

За словами юриста, арифметично розділивши повну суму на 49 років користування, бачимо, що з одного гектару в рік власник паю отримає лише 326 грн.  В той же час, аграрні підприємства нашої області минулого року сплачували за оренду того ж гектару паю в середньому по 1500 грн. І ця сума має тенденцію до зростання.

"З отриманих 326 гривень власник чи спадкоємець ще сплачуватиме земельний податок усі 49 років. Зрештою, з моменту укладення договору, земля стає фактично "чужою". Для спадкоємців вона стане нецікавою, бо не приноситиме доходу. Якщо в них виникне бажання самим працювати на ній, то цей намір уже не можна буде реалізувати", - роз'яснює В.Мужевич.

Викликає занепокоєння і доля землі, адже київська фірма, що розташована за 600 км, не матиме змоги її обробляти. Натомість підприємство здаватиме її в субкористування місцевим аграріям, але вже за ринковими цінами.

Окрім того, в подібних випадках, нікого, зазвичай, не цікавить соціальне облаштування села, створення робочих місць, допомога мешканцям сіл тощо.

Вибір читачів за тиждень

Відео