Юрій Дайнека: «Жодного кроку робити не будемо, поки громада сама не захоче до нас прийти»

На форумі із питань децентралізації, що недавно провели у Тернополі, пояснити чому навколишні села не приєднують до Тернопільської громади.

Як тільки вийшов закон про об’єднання громад, у міській раді створили робочу групу, яка займалась питаннями ведення переговорів у селах щодо приєднання до Тернопільської громади.  Ця група почала їздити по навколишніх селах, які розташовані не далі 35 км від обласного центру. Всім сільським головам представники міської ради написали листи з пропозиціями приєднатись до міста. Після чого у кожне село робоча група приїжджала для ведення переговорів по 2-3 рази.

- Я  не вірю сьогодні у добровільне об’єднання громад, - каже начальник управління стратегічного розвитку міста Юрій Дайнека, - адже на збори у всіх селах приходило не більше 50 осіб, коли населення складало понад 1 тис людей. На наступний день у Тернопіль приїжджають люди з того населеного пункту і стверджують, щоб не слухати тих, хто був на зборах, а на третій день ще інші, які кажуть, що не варто слухати попередніх. Ось таких ситуацій було багато.

Для прикладу Юрій Дайнека розповідає, що у одному із сіла була ситуація, коли на збори прийшло 48 людей, із них 20 проголосували за приєднання до Тернополя, 24 - до Байківців, 4 – не голосують. Рішення прийняли «приєднуємось до Байківців». Тобто долю всього населеного пункту вирішує 48 людей. І так практично всюди.

- Тому сьогодні ми сказали, ми нікого не будемо просити до Тернополя, хочуть, хай приєднуються, відтепер жодного кроку робити не будемо, поки громада сама не захоче до нас прийти, - додає Юрій Дайнека.

Даяна КОСТЕНЧУК

Фото автора 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео