У деяких тернопільських криницях вода непридатна до вживання

У кількох селах Тернопільщини працівники Держсанепідслужби за санітарно-гігієнічними показниками виявили питну воду з великим вмістом нітратів. Споживання такої води може призвести до отруєння.

Перевірили питну воду у кількох децентралізованих джерелах водопостачання. В індивідуальній криниці с. М. Чорнокінці, Чортківського району, виявили невідповідність за вмістом нітратів. Також невідповідність за вмістом нітратів, за загальною жорсткістю виявлено у чотирьох взірцях води з індивідуальних криниць в с. Ворвулинці, Заліщицького району.
Працівники Держсанепідслужби встановили невідповідність за вмістом нітратів води у двох взірцях з с. Денисів, Козівського району, двох взірцях з с. Башуки та одного в. с. Устечко, Кренецького району.

За словами спеціалістів Держсанепідслужби у Тернопільській області, нітрати – азотні сполуки, які становлять значну небезпеку для здоров’я людини. Забруднення ними грунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, зростає щороку. Причинами є ненормове використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних, і особливо, органічних добрив.

Вода забруднена нітратами є надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0-3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить 80-100 мг/л нітратів, то у неї може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною є доза 10 мг та більше.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація, пише Обозреватель.

Вибір читачів за тиждень

Відео