Тернопільське летовища втратило близько 8 гектарів землі (фото)

Три питання, що стосуються Тернопільського аеропорту, ухвалили на сесії обласної ради 31 травня.

Цього дня депутати прийняли рішення із понад 70-ти питань. Левова частка із них - господарські. Також на засіданні ухвалили кілька депутатських запитів, які стосувалися проблем життєдіяльності краю у різних сферах, а також - ряд програм. Про дату третього пленарного засідання 3-ї сесії пообіцяли повідомити додатково.

«Хочемо залучити інвестора, то мусимо бути готові щось віддати»

Як і планувалося, депутати проголосували «за» призначення директором «Фірми Тернопільавіаавтотранс» Юрія Малецького («Терен» писав про це докладно – ТУТ і ТУТ). Утім, у проект рішення внесли деякі зміни. Запропонував їх перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний.

  • Пропоную у пункті про призначення Малецького вказати: «укласти із ним контракт із 1 липня 2016 року», щоб до того часу вирішити всі питання із сертифікацією аеропорту, відповідно до вимог, - каже він. – Нагадаю, нам на це дали місяць.

Згодом після бурхливих дискусій і тривалого обговорення «Фірмі Тернопільавіаавтотранс» дали дозвіл на вилучення із користування 2,5168 гектара під дорогами загального користування. Ще 5,5475 га вивели із загальної площі, тому що на них розташовані будівлі і споруди «Тернопільського державного авіаційного підприємства «Універсал-Авіа». Переконував депутатів голосувати «за» знову ж таки Василь Деревляний. Причому головний мотив був таким: «Хочемо залучити інвестора, то мусимо бути готові щось віддати».

  • Там і злітну полосу треба продовжити, і обгородити все необхідно, - пояснює він. – Якщо ми хочемо відродити аеропорт, мусимо це зробити. До того ж, земля все одно залишається власністю громади. Ми будемо контролювати усі подальші операції із нею. Зрештою, побудувати висотки у тій місцині неможливо – інакше літаки сісти не зможуть.

Утім, переконати у розумності цього кроку вдалося не усіх. Частина депутатів все таки наполягала на тому, що просто віддавати землю невідомо якому інвестору – не варто. Як мінімум є сенс продати її з аукціону. Виручених грошей, мовляв, вистачить на всі потреби летовища, про які згадував Василь Деревляний.

Хтось пожартував, що земля «всохлася»

Депутати помітили й інше – розбіжність у площі території летовища: колись - 169,85 га, а тепер - 169,0832 га. Хтось у залі навіть пожартував, що земля «всохлася» на 77 сотих. Василь Деревляний наполягав, що це сталося лише через неточності у попередніх вимірах. Мовляв, колись «міряли кроками» і не надто переймалися, коли відстані були не зовсім відповідними.

  • Я пропонував усім взяти участь в обмірюванні ділянки. Ніхто не погодився. Ми із Михайлом Пінем там самі все переміряли, - бідкається він. – Якщо є якісь претензії, нехай правоохоронні органи все перевірять. Я готовий покласти мандат і піти з посади, якщо вони доведуть порушення.

Окрім того, обласні депутати без обговорення і дуже швидко підтримали рішення про надання згоди на передачу підприємства «Тернопільське державне авіаційне підприємство «Універсал-Авіа» із державної власності до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Тернопілля.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Довідка. На сесії депутати також ухвалили інші рішення. Про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео