Завтра на Тернопільщині розпочнеться найцікавіша культурна подія року

Широкій громадськості ім’я Пінзеля стало відомим завдяки дослідникам його творчості львів’янину Борису Возницькому і тернополянці Вірі Стецько.

Найцікавішою культурною подією цього року в Бучачі обіцяють стати так звані Дні Пінзеля — тобто заходи,  приурочені творчості  українського скульптора другої половини XVIII ст. Іоанна Ґеорґа Пінзеля, що відбудуться у райцентрі — 4-5 червня.

За створені ним скульптури з каменю та дерева Пінзеля називають галицьким Мікеланджело. І хоча автор Сікстинської капели жив  на три століття раніше, про нього відомо більше, аніж про Іоанна Ґеорґа Пінзеля. Ми донині не знаємо, якого він роду, як опинився в Галичині, залишається загадкою й те, де й коли він помер. З достеменно відомого — те, що жив і творив у ХVIII ст. у містечку Бучач, де й донині збереглося чимало його шедеврів.

Широкій громадськості  ім’я Пінзеля стало відомим завдяки мистецтвознавцям, дослідникам його творчості львів’янину Борису Возницькому і тернополянці Вірі Стецько. Борис Возницький мріяв показати твори Майстра у паризькому Луврі, мрію уже після смерті найавторитетнішого музейника допомогла втілити в життя наша землячка пані Віра, пише Нова Тернопільська газета

Власне, аби привернути увагу і наших земляків до мистецької спадщини митця, показати людям де, в яких умовах творив скульптор, в якому середовищі його творіння нині та якими емоціями вони “дихають”, і відбуватимуться Дні Пінзеля.

Під час “Днів…”, зазначають організатори заходу,  буде відкритий доступ до всіх архітектурних пам’яток та музеїв Бучача. Кожного дня будуть спеціальні екскурсійні автобусні рейси в село Рукомиш — до фігури Святого Онуфрія роботи Пінзеля.  До Бучача з’їдуться науковці, мистецтвознавці та люди, які цікавляться скульптурою, мистецькими пам’ятками, творчістю Пінзеля, щоб вони поділилися інформацією, своїми знаннями. Крім того, кожен день завершуватиме камерний концерт у костелі Успіння Богородиці серед скульптур Пінзеля.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео