Агро-новини 11 червня

поле
Новини аграрного сектору.

поле
поле

Мінагрополітики вестиме переговори з ЄС про збільшення квот поставки сільгосппродукції з України. Мінагрополітики прогнозує проведення переговорів з керівництвом компетентних органів Європейського Союзу про розширення співробітництва в агропромисловому комплексі й збільшення квот на безмитні поставки сільськогосподарської продукції з України наприкінці червня.

овочі
овочі

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики й продовольства з питань євроінтеграції Владислава Рутицька, пишуть «Українські новини». «Найближчим часом — наприкінці червня — плануємо поїздку в Брюссель для проведення агродіалогу. Зокрема, планується візит міністра й зустріч із єврокомісарами», — сказала вона. Зокрема, під час візиту будуть обговорюватися питання, що стосуються розробленої Мінагрополітики стратегії санітарних і фітосанітарних заходів, з відповідними органами європейського управління — The Directorate-General for Health and Food Safety (DG SANTE), стратегії з рибної галузі, гармонізації законодавства з європейськими нормами й стандартами, а також питання про збільшення квот на безмитні поставки сільгосппродукції з України. «У першу чергу ми подавали пропозиції, пов'язані з позиціями, найбільш затребуваними на європейському ринку: на них же наші виробники вибирають квоти досить швидко — зернові, оброблені томати, певні квоти щодо курки, меду, концентратів соків», — сказала Рутицька. Вона додала, що при цьому міністерство не обмежувалося тільки цими позиціями, а разом із профільними асоціаціями підготували пропозиції зі збільшення квот за багатьма позиціями, які Україна має право експортувати в ЄС у рамках квот на безмитні поставки. Нагадаємо, станом на 31 травня Україна повністю вичерпала квоту на безмитні поставки в країни Європейського Союзу солоду й пшеничної клейковини, що була виділена на 2016 рік у розмірі 7 тис. тонн, і на 99,6% використовувала квоту на поставки пшениці з початку поточного року, а також повністю вичерпала виділені на 2016 рік квоти на оброблені томати, цукор, ячмінну крупу й борошно, а також мед, сік і кукурудзу; пізніше — було вичерпано квоту на овес і солод. Україна в травні скоротила експорт кукурудзи на 52,5%. У травні 2016 Україна експортувала кукурудзу на 154,3 млн. дол. Про це повідомляє Державна фіскальна служба. Це на 52,5% менше квітня 2016 (324,5 млн. дол.). Всього з початку року Україна поставила за кордон кукурудзу на 1,453 млрд. дол.

кукурудза
кукурудза

Найбільшим імпортером української кукурудзи в січні-травні був Китай — 370,1 млн. дол. (питома вага — 25,5%). На другому місці — Іспанія (200 млн. 13,8%), на третьому — Єгипет (166,6 млн. 11,5%). Нагадаймо, у 2015 Україна експортувала кукурудзу на 3 млрд. дол., що на 10,4% менше, ніж у 2014 (3,4 млрд.). Українські птахівники шукають альтернативу ринку ОАЕ. Київський Центр досліджень і сертифікації халяль «Альраїд» (дозвленої мусульманам їжі) шукає для українських птахівників можливості вийти на ринки Саудівської Аравії, Індонезії та Малайзії. Про це пише «НВ Бизнес». Як розповіла заступник директора центру Лариса Поліщук, зараз з цими країнами ведуться переговори для того, щоб отримати всі відповідні дозволи на поставки м'яса птиці українських виробників. «Ці країни, в першу чергу Саудівська Аравія, повинні стати альтернативою втраченого нещодавно ринку Арабських Еміратів», — пояснила Поліщук. Вітчизняні виробники м'яса птиці вже довгі роки постачають халяльне м'ясо на ринки арабо-мусульманських країн. Першовідкривачем в Україні став МХП. Пізніше й інші підприємства галузі стали отримувати сертифікати відповідності.

кури
кури

24 квітня Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) скасували акредитацію єдиного в Україні Центру досліджень і сертифікації халяль «Альраїд». При цьому офіційного роз'яснення причин такої дії не було. Це призвело до зупинки експорту української агропродукції на ринок ОАЕ. Найбільшими постачальниками в цю країну були компанії Миронівський Хлібопродукт і Агромарс. «Саудівська Аравія — дуже цікавий ринок, оскільки є одним із найбільших імпортерів м'яса птиці в світі», — говорить аналітик ІК Dragon Capital Наталія Шпигоцька. «Щороку туди поставляється близько 800 тис. т, що можна оцінити більш ніж в 1 млрд доларів. Ринок Арабських Еміратів набагато менший і потрібен був скоріше для диверсифікації і розширення присутності в регіоні», — додає вона. Шпигоцька також припускає, що Малайзія та Індонезія швидше за все імпортують м'ясо птиці з Таїланду, який знаходиться ближче, а також є одним з найбільших у світі експортером курятини. Голова Асоціації «Союз птахівників» Сергій Карпенко зазначив, що інші мусульманські країни також можуть відмовитися від поставок з України, хоча поки що передумов для цього немає. В Центрі сертифікації халяль «Альраїд» сподіваються на позитивний результат. Поліщук впевнена, що ОАЕ тимчасово призупинили поставки на свій ринок. Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео