Агро-новини 14 червня

май01
Новини аграрного сектору Великобританія. Аграрії роблять ставку на ягоди Збільшення попиту на ягоди у Великобританії в останні роки привертає все більше інвестицій у виробництво цієї продукції у країні, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти» з посиланням на сайт FreshPlaza. За словами голови Асоціації виробників сезонних фруктів Великобританії Лоуренса Олінса, споживання ягід в Об'єднаному Королівстві збільшилася у 2,3 рази за останні 5 років. Підвищений попит, у свою чергу, спровокував інтерес до вирощування цієї продукції серед місцевих садівників.

140611
140611

«На сьогодні ягоди стали найбільшим сегментом на ринку свіжих фруктів Великобританії з часткою у 21%. При цьому пальма першості належить суниці садовій. За нашими оцінками, у 2016 р. дохід від продажу м'яких ягід на внутрішньому ринку Великобританії складе близько £1,1 млрд. і більше половини цієї суми припаде саме на суницю», — зазначив він. Також додав, що, згідно з прогнозами, урожай суниці садової у країні у цьому році складе близько 74 тис. т, що на 11% більше, ніж рік тому. Загальний валовий збір м'яких ягід також підвищиться на 11% у порівнянням з попереднім роком. Прогноз урожаю пшениці у світі збільшено — USDA Виробництво пшениці у 2016/2017 маркетинговому році складе 730,8 млн. т – на 3,9 млн т більше, ніж зазначалось у попередньому прогнозі департаменту сільського господарства США (USDA), повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК). Такі зміни викликані, насамперед, позитивними тенденціями врожаїв в ЄС, Росії та США. Споживання ж прогнозується на рівні 716 млн. т, що майже на 2,5 млн. т вище рівня попереднього прогнозу. Світові кінцеві запаси, на думку експертів, досягнуть позначки у 257,8 млн. т, оновивши обсяги очікуваного рекорду (згідно з травневим прогнозом – 257,3 млн. т). Очікувані обсяги світової торгівлі пшеницею було збільшено до 165,5 млн. т (на 1,5 млн. т) – здебільшого через зростання потреби у культурі з боку Індії.

140622
140622

Щодо фуражних зернових, то прогнозовані обсяги їх світового виробництва у 2016-2017 роках було знову збільшено ще на 4,4 млн. т, до 1 303 млн. т. Українських фуражних на ринку також стане більше – їх виробництво очікується на рівні 35,8 млн. т (на 0,9 млн. т більше, ніж минулого місяця). Завдяки позитивним поглядам на врожай у Мексиці обсяги світового виробництва кукурудзи прогнозуються на рівні 1 011,8 млн. тонн – на 0,7 млн. тонн більше, ніж було прогнозовано в травні. Світове споживання культури, на думку експертів, має усі шанси перевищити 1 013 млн. тонн. Мораторій на продаж землі запропонували продовжити до 2021 р. На сайті Верховної Ради України зареєстрований законопроект №4727 від 30.05.2016 «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо мораторію на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення)», яким пропонується продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2021 р. Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. Основною причиною продовження мораторію є неналежне законодавче забезпечення запровадження і регулювання обігу землі, досі немає законодавчої бази, яка б повноцінно врегулювала обіг земель, вимагається вдосконалення відповідної законодавчої бази для ефективної реалізації права власності на землю – права володіти, користуватися та вільно розпоряджатися земельними ділянками тощо, зазначається у повідомленні.

140633
140633

«Метою прийняття проекту закону є продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2021 р., а за цей час буде законодавчо сформовано механізми щодо безперешкодної реалізації суб'єктами ринку землі прав власника земельної ділянки; буде вдосконалено розвиток інституту приватної власності на землю; забезпечення вільного обігу земельних ділянок та прав на них, окрім випадків, установлених законом тощо», — йдеться у пояснювальній записці. Також додається, що прийняття проекту закону дозволить підготувати та прийняти закони та інші нормативно-правові акти, спрямовані на належне запровадження та функціонування обігу землі, а також дозволить сільськогосподарським виробникам адаптуватися до нових умов, пов’язаних з підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Огляд підготував Орест Сарматський  

Вибір читачів за тиждень

Відео