Бізнес ціною в життя: у В’єтнамі вбили подружжя тернополян

15072

Два понівечені тіла із численними ранами від холодної зброї знайшли у в’єтнамському місті  Нячанг. Ними виявилися подружжя українців – 43-річний Едуард Пащенко та  35-річна Зоряна Жукова. Пара протягом останнього року жила у В’єтнамі, там мала свій невеличкий бізнес. Саме із останнім іноземні правоохоронці пов’язують вбивство молодих людей, пише «Свобода».

«Вони були світлими людьми, які хотіли працювати»

Зоряна Жукова – відомий у Тернополі перукар та стиліст-візажист. Мала у Тернополі власну справу, але одна з поїздок за кордон змінила її життя. У 2010 році жінка поїхала до Індії й закохалася у цю країну. Згодом переїхала жити туди, потім – у В’єтнам.

«Зоряна розповідала, що Індія – це країна, де духовні цінності переважають над матеріальними. Саме тому вона частенько туди навідувалася. В Індії вони з чоловіком працювали. У вільний час подорожували. Також Зоряна часто бувала вдома, у рідному Тернополі. Тут організовувала різні творчі акції. Серед останніх – «Моє місто – Тернопіль», де ми з нею і познайомилися. Вона була дуже талановитою людиною, робила шикарні зачіски, була дизайнером, мала дуже багато планів… Я досі не можу повірити, що її немає», – розповіла знайома Зоряни, Вікторія Гуцалюк.

Останній рік подружжя жило у В’єтнамі. Орендували там будинок і почали налагоджувати власний бізнес. Мали свій салон краси та весільне агентство.

«З Зоряною й Едуардом ми познайомилися в червні 2014 року в Нячангу. Тоді вони тільки приїхали з Індії і вирішили у В’єтнамі почати власну справу. Були затребуваними, бо Зоряна – талановитий перукар, а Едуард мав хороші організаторські здібності. За освітою він був юристом, тому всі справи подружжя вело легально. Вони займалися організацією весіль і за рік мали гарну клієнтську базу. Досі не можу зрозуміти, кому потрібно було вбивати таких світлих та працьовитих людей», – розповів друг сім’ї загиблих Володимир Марко.

Причиною вбивства могла стати конкуренція

Натомість в’єтнамські правоохоронці пов’язують вбивство українців саме з їх діяльністю.

«Будинок був зачиненим, але всередині всі речі розкидані. Поки що незрозуміло, чи мала місце крадіжка, чи сталося щось інше. За однією із версій, вбивство могли вчинити через жорстку конкуренцію. Триває слідство», – цитують іноземні ЗМІ в’єтнамських правоохоронців.

А рідні в Україні від браку інформації «сходять з розуму». Адже тіла Зоряни та Едуарда досі залишаються на чужині. Та найгірше – щоб доправити їх додому, потрібна шалена сума – 6280 дол. на одну людину.

У родичів загиблих таких грошей немає. Вони просять допомоги у всіх небайдужих тернополян. Номер картки – 5167 4900 2651 7749 Рижак Надія Іванівна (Мама Зоряни Жукової).

Від редакції. Ніхто не знає, як у нього складеться доля. Комусь вдається досягати вершин у власній країні, іншим треба шукати щастя за кордоном.

На жаль, Зоряна та Сергій – не перші українці, які загинули на чужині. А родичів, яким треба якось пережити трагедію, турбує ще одна проблема – як транспортувати тіло додому. Адже на це потрібна неймовірна сума. Як і у випадку з Зоряною та Едуардом, у Міністерстві закордонних справ дали лише номер посольства. Тому рідним  доводиться сподіватися на допомогу небайдужих людей.

Вибір читачів за тиждень

Відео