Децентралізація породила в Тернополі беззаконня та свавілля представників влади?

IMG_8765

Нещодавно Тернопільська міська рада заборонила будівництво церкви. В Тернополі, який славиться своїми предківськими традиціями; в Тернополі, де мешканці повстали задля збереження основ християнської етики в школах; в Тернополі, який є центром релігійного паломництва до Зарваниці та Почаєва... Такі тенденції свідчать про аморальність та правовий нігілізм представників територіальної громади, які замість служіння громаді чинять беззаконня та свавілля.

«Терен» дізнавався позицію іншої сторони — забудовника, який вважає, що місцева влада перевищила свої повноваження та діє некомпетентно, аморально, порушуючи діючі норми українського законодавства.

Розмову ведемо із представником замовника будівництва о. Орестом Кіцілінським.

- Розкажіть, будь ласка, яка ситуація з документами на будівництво?

- Почну з того, що будівництво як галузь сьогодні переживає не найкращі часи. Зменшення реальних доходів громадян, зниження їхньої купівельної спроможності, висока вартість матеріалів — все це впливає і на рентабельність і на темпи робіт. Тому цілком логічно, що збудувати церкву можна швидше, якщо доходи та витрати розділити разом з іншим будівництвом — житловим будинком. Коли у наш скрутний час парафіяльна громада відважилася розпочати будівництво церкви та будинку для парафіян, ми, звісно, сподівалися на допомогу влади, адже будівництво Храму – справа свята. Для того щоб зібрати кошти на виготовлення документів, отримання всіх дозволів, оформлення проектної документації ми витратили понад півтора року. Починаючи від отримання містобудівних умов і обмежень і закінчуючи декларацією на початок ведення будівельних робіт. Всі документи у нас є і жодних відступлень від них ми не зробили.

- То в чому проблема? Чому будівництво заборонене?

- Видимої причини ми не знаємо. Можливо, ми не «вклонилися» там, де треба, можливо, хтось з інших наближених до влади будівельників поклав око на цю ділянку — сказати важко. Але факт залишається фактом — міська рада перевищила свої повноваження та вчинила всупереч українському законодавству та нормам моралі – заборонила будівництво Храму. Така новина стала для нас шоком і люди готові до акцій протесту, які поки що вдається вгамувати.

- Що саме трапилося?

- Починаючи будівництво, серед інших документів, замовник отримує містобудівні умови і обмеження від управління архітектури. Ці умови є підставою для виготовлення проекту. В умовах є граничні цифри, які, згідно наказу Мінрегіонбуду від 7 липня 2011 року №109 (п.3.4.) даються виключно для забудови земельної ділянки. Ці обмеження потрібні, щоб врахувати проходження комунікацій, доступу транспорту, щоб вписатися в архітектурний комплекс тощо. Тобто, вони ставлять обмеження, що можна робити саме на ділянці. В міській раді чомусь вирішили по-іншому і заборонили будівництво храму лише тому, що при виготовленні проекту збільшилася кількість квартир в будинку та кількість парафіян, що мали би відвідувати майбутню церкву. Але кожен з нас розуміє, що різниця в кількості квартир не впливає на площу забудови (а саме площа регулюється містобудівними умовами та обмеженнями). Бо з однієї трьохкімнатної квартири можна зробити 2 однокімнатні. Кількість квартир збільшилась, а їх площа — ні. Така сама ситуація з храмом. Залежно від його внутрішнього планування, ми можемо збільшувати чи зменшувати його корисну площу для парафіян, не змінюючи площі по зовнішніх обмірах. І це вже не говорячи, що за комплекцією парафіяни є різними, що також впливає на їхню кількість на 1 м.кв. Але навіть такі елементарні речі не під силу нашим чиновникам. По суті, нас звинувачують в порушенні того, що не є предметом містобудівних умов та обмежень, тому що вищезазначеним наказом Мінрегіонбуду дано чітке визначення поняття «містобудівні умови та обмеження», зокрема: «документ, що містить комплекс  планувальних  та  архітектурних  вимог до проектування і будівництва щодо  поверховості  та  щільності  забудови  земельної ділянки,  відступів  будинків  і  споруд  від червоних ліній,  меж земельної ділянки,  її благоустрою та озеленення,  інші вимоги  до об'єктів будівництва,  встановлені законодавством та містобудівною документацією».

- Може, у вас є проблеми з проектом?

- Згідно п.6. ст.31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», проектна документація не потребує погодження з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами чи юридичними особами, утвореними такими органами. Всю відповідальність за проект несе напряму Головний архітектор проекту, який для здійснення своєї діяльності отримує відповідний сертифікат. Більше того, наш проект пройшов будівельну експертизу. Ми подали декларацію на початок будівельних робіт. Її реєстрація інспекцією Державного архітектурно-будівельного комітету означає, що порушень не виявлено. Ні в змісті документів, ні по формі подачі. Зрозуміло, що маючи всі документи на руках, ми почали будівництво.

- Які дії ви вчиняєте зараз?

- По-перше, ми звернулися зі скаргами на дії посадових осіб, які вчинили всупереч нормам українського законодавства, чи перевищили свої посадові повноваження. Також ми подали позов до суду про скасування рішення, яким скасовано видані містобудівні умови та обмеження. У всіх цих документах ми наводимо чітке посилання, які саме нормативні акти порушено. Зокрема, проводилась перевірка, якої не мало бути. Розпорядження про її проведення підписали в міській раді, а закон каже, що таку перевірку мали право проводити тільки за рішенням Кабміну або суду. Перевірка встановила ніби-то порушення, які з нашої точки зору, порушеннями не є, бо ні містобудівних умов та обмежень ні проектних та технічних умов ми не порушували. Зараз чекаємо на початок розгляду справи по суті.

 P.S. Мораль - Забороняти будівництво Храму можуть тільки слуги Антихриста. То кого ж ми обрали представляти інтереси громади.

Вибір читачів за тиждень

Відео