Агро-новини 22 червня

май06

Новини аграрного сектору

Україна і Канада підписали меморандум про підтримку експорту

Україна і Канада підписали міжурядовий меморандум про підтримку експорту, торгівлі та інвестицій.

Про це з посиланням на повідомлення Мінекономрозвитку пише «УНІАН».

«Меморандум між Україною та Канадою про підтримку експорту, торгівлі та інвестицій підписаний», — йдеться в повідомленні.

22061
22061

Нагадаємо, Мінекономрозвитку чекає підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою 11-12 липня під час офіційного візиту прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.  За розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Зона вільної торгівлі буде являти собою зняття торгових обмежень і повне скасування торгових мит на основні групи товарів протягом пільгового періоду 3-7 років.

Україна зможе постачати свинину в ПАР не раніше 2021 року

Мінімум п’ять років знадобиться Україні, щоб організувати постачання свинини та яловичини до Південно-Африканської республіки.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише економіст Інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

«Реалії наступні — в найближчі 5—6 років, за найбільш оптимістичними оцінками, постачати свинину до ПАР Україна навряд чи буде», — зазначає він.

Як підкреслює Ярмак, в ПАР існує складна бюрократична процедура входження на ринок, що вже відчули українські виробники курятини.

«Птахівники, які вже багато часу витратили на доступ до ринку ПАР, навряд чи отримають доступ до цього ринку найближчими роками», — підкреслює експерт.

22062
22062

По курятині Україна вже два роки є третьою в черзі після Естонії та Сербії.

«Реалії такі, що цим (у ПАР — ред.) займається лише одна людина, По свинині та яловичині Україна — на 6—7 місці. «Рахувати, скільки нам років чекати, можна самостійно», — додає експерт.

Водночас, наголошує він, ринок ПАР є перспективним для українського м’яса, в тому числі як хаб для входження на ринки інших країн Субсахарської Африки.

Нагадаємо, на початку червня в українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що ПАР зацікавлена імпортувати свинину з України.

Українські експортери використали 85% квот на безмитний експорт до ЄС

Українські експортери використали на початок червня 85% усіх квот на безмитні поставки продовольства до Європейського Союзу, зокрема, ще в січні повністю вичерпалися квоти на поставки кукурудзи, майже заповнено квоти на пшеницю, але залишаються невикористаними квоти на свинину і ячмінь.

Про це повідомила прес-служба Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), пише «УНІАН».

«Станом на початок червня, українські експортери використали вже 85% усіх квот на поставки сільськогосподарських товарів до Європи. Якщо квоти на кукурудзу і продукти з неї було повністю вичерпано вже в січні, то в травні 2016 року Україна використала 99,7% усіх квот на поставки пшениці й продуктів з неї», — йдеться в повідомленні.

22063
22063

Згідно з даними, українські експортери свинини одержали ліцензії лише на поставки 1,1 тис. тонн м'яса з дозволених до безмитного ввезення 20 тис. тонн, тобто поставили всього 5% від квоти.

«Те саме стосується ячменю — поки що використано лише трохи менше як 6% квоти. Також українські виробники можуть поставити ще 10 тис. тонн курятини з 18 тис. тонн, які можна поставити до ЄС без мита», — зазначають в FAO.

Нагадаємо, квоти на експорт сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу, передбачені Угодою про асоціацію, є тарифними і означають лише обсяг товарів, який може бути поставлений без мит.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео