Молодь Тернополя стала на «Бурштиновий шлях»

11
Юнаки та дівчата Тернопільщини вирушили у триденну мандрівку на фестиваль у сусідній Рівненські області Етно-тур-фестиваль «Бурштиновий шлях» зібрав сьогодні на Рівненщині любителів мандрівок та автентичного етнографічного, кулінарного мистецтва.   Серед тих, хто вирішив провести три дні в атмосфері етно-драйву – тернополяни Максим Свідерській та Ольга Висильівська.
  •  Про цей фестиваль ми вже чули давно, тому вирішили на вихідні  з’їздити туди, аби переконатися у тому, що нам розповідали. Хочемо відвідати «Тараканівський форт», «Тунель кохання», просто побути на природі разом із друзями. Їдемо туди бусиком, 12 хлопців та дівчат, думаю час проведемо весело і з користю,- каже Максим.
  •  Такий регіональний фестиваль проводимо вже вп’яте. Мета триденного дійства – відкрити Полісся для туристів та продемонструвати тутешні «родзинки». Будуть концерти просто неба, майстер-класи, ярмарки народних умільців, частування традиційними поліськими стравами і, звісно ж, екскурсії, - розповіла телефоном кореспонденту «ТЕРЕНу» екскурсовод фестивалю Людмила Мельник.
За її словами, туристи зможуть помандрувати вузькоколійкою до села Біле, де знаходиться мальовниче озеро, проїхатися на підводі в урочище «Підкова» або ж дістатися до Володимирця, де їм покажуть, зокрема, палац Красіцьких.

33
33

Також гості «Бурштинового шляху» відвідають єдиний в Україні музей вузькоколійної залізниці, який знаходиться в Антонівці. Серед його експонатів – фотографії, документи, схема вузькоколійки від Антонівки до Зарічного. Маршрути вузькоколійкою під час фестивалю є дуже різні. Тут дуже цікава місцевість: озера, вузькоколійний трамвай, природа – все те, що може привабити туриста. Поїзд, який курсує вузькоколійкою, місцеві жителі називають «кукушка», або «зозулька» українською, можливо тому, що колись на вагонах писали «КУ 2», тобто «ку»-«ку». Це найдовша в Європі діюча вузькоколійка. Ширина колії – 750 мм. Поїзд їде по мосту через річку Стир у селі Млинок. Це єдиний великий дерев'яний залізничний міст в Україні. Його довжина 153 метри. А сполучає він два райони — Володимирецький і Зарічненський, побудований у 1906 році. Учасники фестивалю матимуть можливість відвідати і «Тунель кохання».

22
22

  •  Це диво природи простягається на відрізку залізничної колії, яка веде від селища Клевань до селища Оржів, приблизно на 4 кілометри,- розповідає екскурсовод Оксана Ленчук. - Ця туристична пам`ятка заслужила визнання виключно своєю красою. Красою, створеною магією найвидатнішого у світі архітектора – Природи. Ботанічний феномен — «живий» зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев та кущів. Сплітаючись між собою гілками і листям, вони виглядають наче тунель точної арочної форми. Насправді ж, залізницю від сторонніх очей інженери сховали навмисне. Колись у довколишніх селах були військові бази, через що й вдалися до маскування, засадивши дорогу лісом. Минав час, військові бази відійшли в минуле, люди припинили обрізати дерева довкола колії. Рік за роком дерева окутували дорогу гіллям, доки не утворилась справжня жива печера-тунель неймовірної краси. У клеванському «Тунелі кохання» вже безліч разів проходили найрізноманітніші зйомки. Кліпи, ролики, короткометражки, реклами. А японський кінорежисер Акійоші Імазакі навіть зняв тут повнометражний фільм.
Під час фестивалю працюватиме майстрове містечко із виставкою-ярмарком виробів народних умільців та виробів з природних матеріалів, відбудеться презентація та ярмарок традиційних страв Поліського регіону. Для гостей господині пропонують майстер-класи виготовлення вареників з лісовими чорницями, суницями, а інтерактивний майданчик збирає аматорів співу та танцю. Також, під час фестивалю, буде показано автентичні строї Полісся «Полотняне диво», фест-шоу «Під вечірнім небом», триватимуть  подорожі гужовим транспортом до озер та заповідних куточків краю.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео