Скалат відзначає день народження замку (фото)

5
Фестиваль Скалатського замку згадав про подію, яка відбулася тут 386 років тому

Цьогорічне свято замку у Скалаті, не зважаючи на спеку, зібрало на замчищі досить багато жителів містечка та гостей фестивальної програми. А розпочали її ведучі, котрі зробили невеличкий історичний екскурс в минуле цієї фортифікаційної споруди.

Отож, Скалатський замок – видатна пам’ятка оборонної архітектури, яскравий зразок баштових замків Поділля ХVII століття. Замок збудував галицький мечник Кшиштоф Віхровський у 1630-1634 роках. Після того як його дочка Вероніка вийшла заміж за сяноцького каштеляна Яна Фірлея, замок перейшов у власність дому Фірлеїв.

2
2

У часи свого спорудження у ХVII століття, замок розташовувався на околиці міста й охороняв під’їзди до нього. Сьогодні ж твердиня знаходиться у середмісті Скалата, залишаючись унікальним об’єктом Поділля. За конфігурацією замок наближений до квадрата. Усі стіни впираються у чотири ідентичні п’ятигранні наріжні вежі, які орієнтовані точно за сторонами світу.

Слід віддати належне організаторам свята, які потурбувалися про досить насичену культурно-розважальну програму. Містечко майстрів, сектор для розваг, селфі із «лицарями», родинний відпочинок із смачною кухнею, концерт за участю професійних співаків та аматорських колективів. Багато хто із відвідувачів свята зауважував, що за рік після минулого свята замку, фортифікаційна споруда виглядає більш облаштованішою.

Про перспективи реставрації Скалатського замку розмовляю із начальником відділу охорони культурної спадщини обласного управління культури Ярославом Пелехатим. - Пане Ярославе, 386 років минулого з часу закладання першого каменю у фундамент замку у Скалаті. За останні роки замок змінився. Реставровані мури, вежі, очищені деякі підземні ходи. А що взагалі, передбачається зробити для того, щоб замок був привабливим для відвідин? - Свого часу архітектурна майстерня Юрія Вербовецького на замовлення Національного заповідника «Замки Тернопілля» розробила проект реставрації та пристосування замку в Скалаті для туристичних потреб. Так от, поставлена одна мета – розкрити усю велич майже втраченої фортифікаційної споруди – Скалатського середньовічного замку, повернути містечку його історичну «родзинку». - Це зрозуміло, адже замок знаходиться практично у самому центрі історичного середмістя. - Так, тому ідея в тому, шоб створити на базі замкових споруд музейно-туристичний багатофункціональний заклад, який міг би повноцінно утримуватись за рахунок туризму, оскільки туристична галузь сьогодні для Тернопілля є пріоритетною. - Що ж практично пропонується зробити? - Передусім, проведення комплексного благоустрою прилеглої території та території замкового подвір'я, що вже, як ви бачите, частково зроблено. Далі передбачно поглибити оборонні рови і таким чином відкопати оборонні елементи башт, що покриті тривалий час землею На самих оборонних мурах планується влаштувати пішохідні обхідні доріжки для прогулянок. А замощена твердим покриттям центральна частина подвір'я дасть можливість проводити тематичні фестивалі та атракційні заходи типу «лицарських боїв», «козацьких стрільб» та інших видовищних заходів. Як і задумувалсоь, біля південно-західної оборонної стіни вже облаштовано ділянку, на якій, за потреби розміщуватиметься модульна легкозбірна сцена для театралізованих виступів, а перед сценою на подвір'ї стоятимуть виносні лави для глядачів. Тобто, це вже зроблено.

4
4

- Сцена і лавки, це звичайно добре, а як щодо відновлення самих обороних споруд, без яких, замок - не замок? - Проектом передбачно відтворення оборонних стін між баштами. Це робитиметься частково на всю висоту з критою обхідною бойовою галереєю, частково фрагментами. В ідеалі, на існуючих фундаментах заплановано відбудова двоповерхового палацу XVII століття, одноповерхових господарських будівель замку. Також є задум відновити елементив'їзної брами XVII, дерев'яний підйомний міст, що вів до неї. - А підземні ходи, планується їхнє подальше розчищення? - Звичайно, передбачено розчистити підземні ходи, зокрема ті, що ведуть до долішніх бойових ярусів башт і, особливо, до так званої «водяної», або «колодязної» вежі. Заплановано відтворення меморіальної брами XVIII століття, вбудованої в північно-східну оборонну стіну, мурованого з каменю мосту, що вів до меморіальної брами. У планах - консервація та експонування віднайдених археологічно фрагментів найдавнішої оборонної стіни, яка проходила вздовж теперішньої північно-західної, що утворювала п'ятикутну форму замку. - Як же функціонуватимуть усі ці відбудовані чи відреставровані елементи замку? - Хочемо, щоб разом усі споруди замку створили багатофункціональний музейно-рекреаційний об'єкт. Він мав би складатися із цілої системи взаємопов'язаних тематичних експозицій, зміст яких відображатиме всі основні функції життєдіяльності середньовічної фортеці. Деякі відтворені приміщення з відповідними інтер'єрами, меблями, експонатами використовуватимуться одночасно як діючі атракційно-відпочинкові заклади. - Це дуже цікаво. Відкрийте ще перед нашими читачами таємничу завісу майбутнього реконструйованого замку. - Почну, напевно, із оборонних башт замку. У західній, так званій «пороховій» башті задумано створити експозицію вогнепальної фортечної зброї XV-XVII століть. У старих пивницях південної вежі має бути експозиція замкової в'язниці з муляжами середньовічних тортур, щось подібне до того, як є зараз у Збаразькому замку. У пивницях східної вежі можна облаштувати замкову криницю з відтвореним дерев'яним підйомним механізмом. - Чи передбачено місце для тих туристів-мандрівників, які хочуть зустріти на території замку і ніч, і ранок? - Скажу, що на верхніх ярусах згаданих двох башт можна організувати нічліжні готельні номери для екстремального туризму. Такий вид туризму популярний сьогодні особливо серед молоді.

1
1

- А є ще ж четверта вежа, у північній частині замку, що буде там? - У четвертій, північній башті на верхніх ярусах пропонується влаштувати невеликий магазин-бібліотеку за назвою «Книгарня замкознавства». Нижні яруси зустрінуть відвідувачів реставрованими інтер'єрами баштової оборони, але пристосованими під невелику кав'ярню. - На початку нашої розмови Ви, пане Ярославе, згадали про відбудову центрального палацового комплексу. Як це все виглядатиме? - У відтвореній будівлі палацу XVII століття відображатиметься частина приміщень з інтер'єрами панських покоїв XVII-XVIII століть. Вони за необхідності можуть використовуватись для репрезентаційних функцій, тобто, для проведення різноманітних зустрічей та заходів. Частина кімнат буде відведена для переодягання відвідувачів у міщанські та військові костюми, з можливістю фотографування, або прогулювання територією замку. А внутрішній простір дахового поверху планується пристосувати під кілька ексклюзивних готельних номерів. Ярослав Пелехатий розповів мені і про «Замкову кухню», яку, за проектом мають розгорнути у Скалатському замку, і про відтворення інтер'єрів залів, де будуть тесані дерев'яні крісла, а столи та лави доповнені елементами комірного призначення: діжками, скринями, керамікою. Тут же – демонструватиметься вбрання персоналу, пошите за модою Речі Посполитої ХVІ - ХVІІ століть. Я вже не кажу про страви, приготовлені за давніми рецептами, та про «живу» середньовічну музику, яка доповнить ауру цілковитого занурення гостей замку в атмосферу середньовічного побуту. А інтер'єри діючої кузні-музею експонуватимуть весь процес ковальської роботи. Виготовлені мистецькі вироби доповнюватимуть експозицію авторської виставки художнього ковальства.

3
3

Зрештою, не буду розкривати усі секрети майбутнього перевтілення замку у Скалаті. На заваді може стати невеличка «дрібничка» – фінансове підґрунтя проекту. Але ж, було сказано під час офіційної частини свята – тільки разом, підтримуючи один одного, можемо щось змінити – себе, область, країну і, тим більше, замок. Початок у такій добрій справі у Скалаті вже зробили. І, дивлячись на ту велику кількість людей, що прийшли на свято, на лицарські турніри біля стін твердині, на містечко майстрів, майстер-класи знаних в окрузі народних умільців, подумалось, що тут, у Скалаті, усе задумане має цілком реальні шанси стати реальністю.

На завершення додам, що свято замку у Скалаті - частина загальнообласної програми, за задумом якої такі дійства проведуть в різних замках області. Подібні свята замків, як повідомляв «ТЕРЕН», вже відбулися в Збаражі, Кременці,  Бережанах, Сидорові.  Після Скалата, вже у липні естафету прийме княжа Теребовля.

Орест САРМАТСЬКИЙ Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео