Агро-новини 27 червня

666666666666666666666666666666
Новини аграрного сектору.   Виробники добрив в ЄС шукають вихід на український ринок Як і в Україні, в Європейському Союзі, і зокрема у Східній Європі, спостерігається тенденція скорочення внесення мінеральних добрив, пише «УкрАгроКонсалт».

Однією з основних причин є низькі товарні ціни. Поступове поліпшення ситуації очікується, починаючи з 2017 р. Український ринок залишається одним з найпривабливіших для європейських гравців. Багато компаній з Італії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, країн Прибалтики шукають можливість виходу на український ринок. На їхню думку, нинішній стан ринку дозволить мінімізувати зусилля по виходу на ринок добрив України, забезпечуючи надалі хороший стартовий майданчик для успішних продажів своєї продукції.   Світові ціни на пшеницю будуть найнижчими за останні 18 років   Світові ціни на пшеницю у сезоні 2016/17 будуть найнижчими за останні 18 років, прогнозує Австралійське бюро по сільськогосподарських ресурсах і економіці (ABARE), повідомляє «Зерно Он-Лайн».

Тиск на ціни нададуть зниження попиту на пшеницю з боку імпортерів і її високу пропозицію у деяких великих країнах-експортерах. Незважаючи на очікуване зниження світового виробництва, пропозиція пшениці буде як і раніше перевищувати попит. Світова пропозиція буде високою, оскільки зростання початкових запасів з надлишком компенсує зниження врожаю. Індикативна ціна американської твердозернистої червонозерної пшениці (HRW) у портах Мексиканської затоки опуститься до $190/т, на $22 у порівнянні з цим сезоном, до найнижчого рівня з сезону 2001/02. Австралія може експортувати у наступному сезоні 17,2 млн т пшениці, що на 4% більше, ніж у цьому сезоні. Однак експорт пшениці у вартісному вираженні зменшиться на 7% до $4,9 млрд через зниження світових цін. Перед АПК України відкрилися нові можливості   Глобальне потепління дало сільському господарству України нові можливості, повідомила начальник департаменту агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, пише «ГолосUA».

«Це момент позитивний, особливо для північних або помірно холодних країн. Ми належимо до останньої категорії. Це дуже сприятливе явище для Росії, Білорусі, України», ? зазначила вона. За її словами, для сільського господарства це ? ресурс тепла, який в Україні збільшився на 200-400 градусів. «У нас на півдні з'явилася зона, якої раніше не було: там можна вирощувати рис, бавовник, можна розширювати площі винограду на північ. Ці зміни відбулися буквально за десять років. Нині ми перебуваємо у періоді, коли, якщо цим скористатися, сільське господарство може розвиватися шаленими темпами», — заявила вона. Метеоролог зазначила, що цей ресурс потрібно використовувати. «Якщо буде відновлено і розвиватиметься зрошення, при такому теплі можна за рік отримувати по два-три врожаї культур, що мають короткий вегетаційний період», ? підкреслила Тетяна Адаменко. Для сої, тепло- і вологолюбної рослини, взагалі суперумови. Але у нас отримують максимум 24 ц/га, хоча потенціал ? 30-60 ц. А при зрошенні у Херсонській області можливий кліматичний урожай — понад 100 ц/га. Але без зрошення та ж Херсонщина — зона ризикованого землеробства, підсумувала Тетяна Адаменко.   Огляд підготував Орест Сарматський  

Вибір читачів за тиждень

Відео