Будинки-брати на Котляревського (фотоблог)

DSC_9594

Мабуть, це одні з найцікавіших будівель міста - будинки 2 та 4 на вулиці Котляревського у Тернополі.

Їхня унікальність в тому, що це два майже однакових будинки, які досі зберегли цікаві архітектурні деталі. До речі, вони внесені у перелік пам'яток архітектури місцевого значення, їхнє зведення датується початком ХІХ століття.

У листі від колективу мешканців будинку № 2 на вул. Котляревського, з яким вони звернулися до різних медіа, аби привернути увагу до руйнування дому, знайдемо цікаву історію будівлі.

Згідно архівних даних та переказів мешканців, у 1913-1917 рр. відомий на ті часи австрійський архітектор збудував один із цих будинків для власної родини, а інший, суміжний, - для сім’ї свого брата.

DSC_9612
DSC_9612

Після проголошення радянської влади, попередніх власників виселили, а їхні сім'ї вислали. Просторі, багато оздоблені декором та ліпниною зали віталень були переобладнані під квартири та заселені працівниками різних чинних владних структур.

Будинок перепланували (великі кімнати-зали перетворили на невеликі квартири). Під час війни в будинку розміщувалися відділення офіцерських штабів. У підвалах, як згадували старожили, були каземати з полоненими.

DSC_9596
DSC_9596

DSC_9599
DSC_9599

Після закінчення Великої вітчизняної війни при відбудові міста у будинку був проведений перший і останній капітальний ремонт, під час якого всі добротні, дорогі різьблені двері були замінені на звичайні дерев’яні «радянського стандарту», у внутрішньому дворі було знесено «панські» відкриті тераси, проведений ремонт даху, тощо.

DSC_9613
DSC_9613

DSC_9614
DSC_9614

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео