Агро-новини 29 червня

май2905

Новини аграрного сектору

Український стартап запустив унікальну систему моніторингу полів

Команда стартапа Drone.ua випустила новий продукт для дрібних і середніх фермерів — систему моніторингу та аналітики аграрних угідь Zemli.online, повідомляє ain.ua.

Це автоматизована система, яка збирає дані про посіви в реальному часі і аналізує їх, даючи рекомендації фермеру, як підвищити врожайність і знизити витрати, а ще робить прогнози про те, який результат він отримає при тих чи інших умовах. А якщо урожаю буде щось загрожувати, система повідомить про це по SMS або email.

Для збору інформації, яку потім аналізує система, використовують дані супутників Landsat і Sentinel. Вони передають як візуальні дані, так і дані радарних знімків, що дозволяє моніторити поля навіть в умовах хмарності. Аналіз можна підкріплювати даними з дронів, які дають найбільш високу якість картинки.

За словами СЕО Drone.ua Валерія Яковенка, це найточніший інструмент збору візуальних даних, доступний на сьогодні. Однак купувати дрон фермеру не обов'язково — система дасть детальний звіт і без нього.

«Також система використовує дані наземних лабораторій компанії. Зараз у нашій базі трохи більше 400 терабайт інформації, а до кінця 2017 року ми прогнозуємо загальний обсяг геопросторових даних на рівні 5 петабайт», — каже Валерій Яковенко.

Проте найцікавішою функцією, за словами Валерія, є не візуалізація даних, а модулі допомоги фермеру в прийнятті рішень. Вони працюють на базі машинного навчання і інтелектуальних алгоритмів створення прогнозів.

«Іншими словами, ми перетворюємо сотні терабайт інформації в математичні формули і залежності, які надають аграрію чіткі рекомендації про те, як найкраще діяти в тому чи іншому випадку», — пояснив СЕО Drone.ua.

Zemli.online також зможуть прогнозувати врожайність на рівні всієї країни. Проект планується використовувати в державній програмі «Урожай 2016».

«Система обробки та аналітики даних повністю автоматизована, тому коштує дешевше, ніж супутниковий моніторинг. Ми пропонуємо систему за ціною $ 9,99 на місяць на ціле підприємство розміром до 300 га», — пояснив Валерій Яковенко.

Голландці будують першу в світі плавучу молочну ферму

В центрі голландського міста Роттердам стартап Floating Farm будує першу в світі плавучу молочну ферму з господарством замкнутого циклу, повідомляє dairynews.ru.

На понтоні площею 1200 м² ферма повинна виробляти молоко практично автономно, її робота вимагає участі лише двох працівників. На верхньому поверсі під скляним дахом будуть жити 60 корів. Підлога з штучного газону і справжні дерева повинні створити для тварин відчуття природного оточення. Плавуче пасовище практично повністю автоматизоване: конструкція підлоги пропускає і направляє до баку сечу тварин, а гній буде збирати спеціальний робот. Потім із цієї сировини біогазова установка буде виробляти електроенергію і тепло. Ще більше електроенергії будуть генерувати сонячні панелі на даху. Крім того, дах буде виступати в якості збірника дощової води, яка стікатиме в поїлки корів. На цокольному нижньому поверсі буде підростати корм для корів — трава, яку освітлюватимуть світлодіодами.

«Рівень моря піднімається, польових угідь у всьому світі стає мало. Разом з тим все більше людей переїжджає в мегаполіси на узбережжі», — каже засновник і голова Floating Farm Петер ван Вінгерден.

Вінгерден впевнений, що у тварин не буде морської хвороби. Він зазначає, що плавуча ферма відповідає біологічним особливостям тварин, на кожну корову відведено 15 м² площі. Це більше, ніж в більшості звичайних корівників.

Господарство на воді зможе виробляти 1500 кг молока в день. Прототип ферми коштує 2 мільйони євро.

Фінська компанія шукає партнерів-фермерів в Україні

Фінські компанії, що спеціалізуються на будівництва заводів з переробки сухої біомаси в біометан, шукає партнерів серед українських фермерів, повідомляє офіційний сайт Чернігівської торгово-промислової палати.

«Група фінських компаній галузі енергоефективних технологій «FINNATIC LTD», «METENER LTD» пропонує інноваційний проект з будівництва заводу з переробки трави, сіна, соломи та іншої сухої біомаси в біометан (біонічний природний газ) і запрошують зацікавлені сторони з України (в т.ч. ферми, агрогосподарства) до співпраці з реалізації даного проекту», — йдеться у повідомленні.

У контексті залучення інвестицій група компанії співпрацює з європейськими інвестиційними фондами, Європейським Банком Реконструкції та Розвитку для надання інвестицій і кредитів під низькі відсотки. Обсяг інвестицій в проект складе від мільйона євро і вище.

Найголовніша вимога до партнера — це інтерес до проекту.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео