Патріотична пісня з уст юних виконавців лунала на Тернопільщині

Конкурс патріотичної пісні серед дітей та юнацтва, приурочений до Дня молоді та Дня Конституції України, провели в Ланівцях.

Учасниками його переважно стали школярі Лановеччини, котрі шліфують свою вокальну майстерність у районному, а також в сільських будинках  культури, а крім того - учні й студенти деяких інших навчальних закладів. Наймолодшій з виконавців – 10 років, найстаршій – 21.

Перед слухачами виступили Олена Шевчук з піснею «Кароока Україна», Христина Очеретяна - «Розкажу про Україну», Марія Дворницька - «Україна» та «Батьки мої», Анастасія Ковальчук - «Краю рідний, доленько моя», Лілія Чернух - «Земля моя», Юлія Басок - «Мамо не плач», Олена Черній - «Моя земля», Оксана Лісова - «Україна – це ми, Україна – це я», Яна Магдич - «Це моя земля», Соломія Довгалюк - «Молитва», Людмила Огродова - «У полі калина», Світлана Йордовська - «Благослови» та «Мова єднання», Яна Вознюк - «Пливе кача», Каріна Кравчук – «Я не можу гратись у війну», Софія Поплавська - «На тім боці», Сергій Кравчук - «Біля тополі», а також народний молодіжний фольклорний ансамбль районного будинку культури під керівництвом Софії Рижевської.

Журі, у складі начальника відділу культури РДА Юрія Стешенка, директора дитячої музичної школи Надії Путіліної та художнього керівника будинку культури села Великі Кусківці Євгенія Кваса, належним чином оцінило юні таланти за їх рівень виконавської майстерності.

Перше місце у категорії «до 18 років» здобула Олена Черній, два других розділили між собою Сергій Кравчук та Яна Вознюк, а три третіх присвоїли Юлії Басок, Каріні Кравчук та Оксані Лісовій.

В категорії «старші 18 років» першість дісталась Галині Мельник, а друге місце – Людмилі Огродовій.

Серед колективів першість здобув уже згаданий ансамбль районного будинку культури.

І хоч більшість представлених того дня музичних творів є достатньо відомими, та в устах юних вони звучали особливо зворушливо. Тим більше, що в багатьох із них відчувалась вже вироблена манера співу й поведінки перед аудиторією й гарні вокальні здібності. Кожен вкладав у пісні усе своє єство, і тому їх слова й мелодії зворушували людські серця.

1 Ланівецькі новини конкурс пісні
1 Ланівецькі новини конкурс пісні

«Україна – це ми, Україна – це я». Хіба можуть, скажімо, залишити байдужими ці слова, які закладені десь глибоко в архетипі української душі?

Або знайома багатьом пісня з репертуару гурту «Еней», де співається про козака, а бачиться вся історія: від давнини аж до сучасності, і ліричний герой пісні постає, водночас, і козаком з минулого, і воїном-захисником наших рубежів із сьогодення («Біля тополі» у виконанні  Сергія Кравчука»).

Мам, я в бою за волю пішов в далечінь,

За правду і долю нових поколінь,

За тих, хто у морі далеко,

І крилами лелеки повернуться живі.

Тому не настільки, навіть, важливо, хто яке місце посів у згаданому конкурсі. Бо кожна юна душа, пройнята такого високого громадянського звучання пісенною творчістю, неминуче стає на щабель вищою, свідомішою. Звідси й витікає потім отой патріотизм, який сьогодні особливо потрібний. Потрібний, як цілюща вода для враженої суспільними хворобами і пригніченої зовнішніми напастями нації. Народ, який бореться і співає – сильний народ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео