Хронометр-раритет, вилучений у контрабандистів, оперативники СБУ передали заповіднику на Тернопільщині

e95f728f-b239-40e9-b081-3b26ef61af16

Понад столітній раритетний годинник, який свого часу було вилучено у контрабандистів, передано у Національний заповідник «Замки Тернопілля».

Про це у Фейсбук повідомив керівник сектору взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області  Петро Королюк.

Рідкісний хронометр правоохоронці вилучили у групи зловмисників, котрі чотири роки тому намагалися вивезти його до Польщі для збуту іноземним колекціонерам. Під час спроби приховати старовинний годинник від митного контролю контрабандистів затримали у митному пункті пропуску «Шегині» слідчі УСБУ в Тернопільській області. За вчинення замаху на контрабанду культурних цінностей зловмисників засуджено до п’яти років позбавлення волі, а «товар» конфісковано в дохід держави.

За висновком експертів, цей годинник - авторська копія роботи  майстрів Західної Європи, яка виготовлена наприкінці ХІХ століття. Тираж подібних виробів був немасовим і передбачав лише їх ручну ювелірну обробку. Експерти відзначають естетичну та колекційну значущість хронометра, адже маятниковий годинник, корпус якого обрамлений латунню та бронзою, прикрашено позолотою та емаллю. Виріб декоровано пишними бароковими завитками, квітами і фігурами, а верхній пояс орнаменту майстерно скомпоновано з елементів модерну – качки та метелика.

  Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео