Замок на Тернопільщині відзначає своє 500-річчя (фотоблог)

Залізці112

У сьогоднішній День архітектури згадаймо пам’ятку історії та архітектури – Залозецький замок, якому у цьому році минає 500-ліття з часу побудови.

Залізці06
Залізці06

Розташована фортифікаційна споруда на околиці Залізців, що у Зборівському районі. У 16 столітті ці землі польський король Сигізмунд I подарував подільському воєводі Мартину Кам’янецькому, який в 1516 році заклав тут замок. Задум був створити оборонну споруду, розташовану в стратегічному місці.

Залізці05
Залізці05

Залізці02
Залізці02

Залізці03
Залізці03

Замок побудований з пісковика, мав форму чотирикутника з 4-ярусними баштами і підйомним мостом, перекинутим через рів з водою. Житлові будови розташовувались вздовж периметру стін.

Залізці04
Залізці04

Залізці05
Залізці05

У північній частині був двоповерховий палац. У північно-західній частині розташовувалися двоярусні каземати з арочним проїздом головних воріт. В'їзна брама мала білокам'яний портал.

Залізці01
Залізці01

Залізці08
Залізці08

За хазяйнування тут Вишневецьких та Потоцьких замок перетворюється на панську резиденцію. З цієї споруди в 1604 році Лжедмітрій І, за підтримки короля Сіґізмунда ІІІ Вази та власника замку – князя Костянтина Вишневецького, готував похід на Москву.

Після того, як Потоцькі залишили Заложці, нові власники замку перетворюють замок на фабрику сукна, потім влаштовують в старовинних стінах броварню. Значних руйнувань замку завдали російські артобстріли під час Першої світової війни, але до остаточного нищення найбільше долучилися місцеві селяни, які використовували камінь із замку на свої господарські потреби.

Залізці1
Залізці1

Залізці10
Залізці10

Залізці09
Залізці09

Нині тут збереглися фрагменти північної та західної стіни, напівпідвальний поверх з вузьким коридором.

З замком пов'язана легенда: «Літом 1675 року замок взяли в облогу турки та татарами. Після двох невдалих спроб взяти замок приступом, вирішили поворожити. Мовляв, як Аллах скаже — так і буде. Для ворожби взяли чорну курку, її завдання полягало визначати в яку сторону потрібно рухатись війську. Курка, побігла туди, звідки її принесли, в турецький табір. Це сприйняли, як знак до відступу і облога була знята.»

Замок втратив своє оборонне значення в 18 сторіччі. Споруда сильно постраждала в результаті численних воєн. Замок вважається пам'яткою архітектури, але лежить в руїнах. Від колишньої величі залишилися фрагменти стін, в одній з яких зберігся в’їзний прохід.

Залізці07
Залізці07

Олег Снітовський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео