Віра Олександрович

Головний фіскал Тернопілля пригрозив фермерам штрафами

На Тернопіллі стартувала цьогорічна операція «Урожай». Її проведення у нашому регіоні – невипадкове, переконують експерти.

- Операція «Урожай-2016» дасть вагомі результати щодо легалізації зайнятості населення і збільшить надходження до місцевих бюджетів, - каже начальник Головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) в області Ігор Комендат.

Враховуючи аграрну специфіку нашого краю, особливого контролю, на його думку, потребує діяльність сільськогосподарських товаровиробників. Аналіз стану фінансово-господарської діяльності підприємств зі значними обсягами виробництва, кількості площ сільськогосподарських угідь, загальних обсягів реалізації товарів/послуг, використання трудових ресурсів показав, що деякі підприємства за рівних умов ведення діяльності на однакових площах землі мають різне податкове навантаження. Хоча воно на більшості підприємствах і так є незначним. Саме тому й ініціювали операцію «Урожай», пояснюють у Відділі організації роботи Головного управління ДФС в області.

- Торік під час операції «Урожай-2015» вдалося досягнути вагомих результатів, - акцентує Ігор Комендат. – Тоді додатково оформили 2 тисячі 211 найманих працівників, легалізували 21,5 млн. грн. виплаченого доходу. Додатково бюджет отримав майже 3 млн. грн. податку на доходи фізосіб, а також - 7,5 млн. грн. єдиного соціального внеску. Сподіваюсь, що і цьогоріч результати будуть не менш вагомими.

Тим паче, як свідчить аналітика, працювати є над чим. За даними розрахунку ф. №1-ДФ за І квартал із 681 с/г-виробників аж 199, або 29%, взагалі не використовували працю найманих працівників, хоча це неможливо по суті, вважає головний фіскал.

- Постановою Кабміну від 03.02.2016 р. за №55 і наказом Мінсоцполітики від 02.02.2016 р. за №67, який вступив в дію із 11 березня, передбачили відповідальність у вигляді штрафів роботодавців за порушення трудового законодавства, - нагадує Ігор Комендат. - Штрафи чималі - від 1 тис. 378 грн. до 41 тис. 340 грн. Тож, я думаю, це змусить суб’єктів господарювання переглянути свої позиції щодо економії витрат за рахунок тіньової зайнятості. Платежі від її легалізації будуть значно меншими від штрафних санкцій.

Органам місцевого самоврядування, на його думку, необхідно тісніше співпрацювати із органами Держпраці та податковими інспекціями для забезпечення ефективної координації спільних заходів.

Фото, надане Відділом організації роботи Головного управління ДФС в області.

Вибір читачів за тиждень

Відео