На Тернопільщині під оптимізацію потрапило 10 малокомплектних шкіл

1272438630_24

На Тернопільщині під оптимізацію потрапило 10 малокомплектних шкіл. Це 10 шкіл-дев’ятирічок, в яких навчається менше 25 учнів, кажуть в управлінні освіти Тернопільської облдержадміністрації. З 1 вересня 2016 року держава перестає фінансувати такі заклади – їх реорганізують у початкові школи, або фінансуватимуть з місцевого бюджету.

Ситуація з оптимізацією та реогранізацією шкіл виникла через те, що діяльність малокомплектних шкіл, у яких навчається до 25 дітей, не виправдовує себе економічно. В основному через те, що шкіл та педагогічних працівників в області залишилось стільки ж, що й колись, а от кількість учнів з кожним роком зменшується. Так у багатьох селах Тернопільської області в шкільних класах навчається 2-3 дітей. Рішення про оптимізацію шкіл приймають на сесіях районних рад, якщо депутати не голосують за, навчальний заклад не оптимізують, повідомляє тв4.

– У прикінцевих положеннях про бюджет вписано конкретно, чітко про те, що школи до 25 учнів І-ІІ та І-ІІІ ступенів, тобто це не стосується шкіл першого ступеня (діти 1-4 класів), не будуть фінансуватися з державного бюджету. І тільки за рішенням районних рад, тобто місцевих бюджетів, якщо вони готові з 1 вересня такі школи фінансувати, то вони продовжуватимуть працювати в такому навчальному плані, як вони є на сьогоднішній час, – розповідає начальник управління освіти Тернопільської ОДА Ольга Хома.

Для того, щоб фінансування шкіл відбувалось із державного бюджету, їх потрібно реогранізувати з другого ступеня в перший. Ольга Хома каже, що фінансування шкіл з невеликою кількістю дітей є дуже затратним. Так, минулого навчального року на кожного учня було виділено по 9 тисяч 600 гривень. Після того, як гроші надходять до районних відділів освіти, вони розподіляються між школами. Виявляється, що школи з найменшою кількістю учнів отримують найбільшу частку грошей, адже необхідно утримувати їх приміщення, виплачувати заробітну плату вчителям, обслуговуючому персоналу. У той же час школам, де навчається велика кількість дітей, не вистачає коштів на те, щоб забезпечити якісну освіту.

Вибір читачів за тиждень

Відео