Агро-новини 6 липня

чеврн11

Новини аграрного сектору

Ціни на овочі обвалилися на третину

Плодоовочевий індекс за попередній тиждень знизився на 11,4% після падіння на 21,3% тиждень тому, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Таким чином ціни за останні два тижні обвалилися майже на третину.

Основний внесок у зниження цін на попередньому тижні внесли картопля і тепличні овочі, які подешевшали на 30% і 16,9% відповідно. У сегменті тепличних овочів тиск на ціни чинило зростання надходжень томатів з південних регіонів України.

06071
06071

Також досить істотно — на 13,6% — подешевшали овочі борщового набору. У цьому сегменті найбільш активно падали ціни на буряк, моркву і цибулю, ранні сорти яких все активніше знаходили свій шлях на ринок. При цьому у сегменті ранньої капусти спостерігалося міжсезоння, що призвело до деякого зростання цін на продукцію.

Фруктовий сегмент подешевшав найменше — всього на 0,3%. На тлі здешевлення бананів, абрикосів, малини і вишні відзначалося зростання цін на яблуко, суницю і черешню.

На Херсонщині штрафуватимуть за випалювання стерні на полях

На Херсонщині шукають методи боротьби з випалюванням стерні на полях. Нині в області хочуть ввести грошові стягнення із власників земельних ділянок, на яких випалювалися сухі рештки, пише прес-служба Херсонської облдержадміністрації.

«Цього року для припинення на полях випалювання стерні після збирання зернових, ми плануємо ввести системи штрафів для землевласників», — зазначив виконувач обов’язків заступника голови облдержадміністрації Євген Рищук.

 

06072
06072

Також заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Неделько додав, що до збирання ранніх зернових культур підлягають 592 тис. га. Для цього на сьогодні в області нараховується 2,5 тис. зернозбиральних комбайнів, технічна готовність яких складає 94%.

«Підготовлено доручення голови обласної державної адміністрації, яким передбачено створення пам’ятки для сільгоспвиробників, які апробують зразки продукції, аби вони знали про можливість скористатись послугами сертифікованої лабораторії Херсонстандартметрології, якою будуть надаватися документи, що підтверджують якість зернових культур», — сказано у повідомленні.

Податківці перевірять нарахування аграрного ПДВ

Державна фіскальна служба України буде перевіряти документи сільськогосподарських виробників щодо порушення режиму повернення податку на додану вартість, повідомляє «Обозреватель».

Відповідне рішення було ухвалено Кабінетом Міністрів України під час засідання 1 липня.

«Це пов'язано з тим, що ми проаналізували динаміку змін повернення ПДВ у цій сфері і побачили певні аномалії», — сказав міністр фінансів Олександр Данилюк, представляючи урядове розпорядження.

 

06073
06073

Він також наголосив, що Мінфін не підтримує чинення тиску на бізнес, однак кількість виявлених порушень при поверненні ПДВ досить значна.

«Є підозра, що компанії користуються спеціальним режимом минулого року, який був змінений у цьому році, це потрібно перевірити», — додав глава Мінфіну.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео