Тернополяни свідомо заводять в оману поліцейських

4_146778793034

-З початку цього року до поліцейських області надійшло 386 заяв про викрадення мобільних телефонів. Третину крадіжок нам вдалося розкрити, у 75-ти випадках кримінальні провадження закриті через відсутність складу злочину.

Чому провадження закриваються? Причина проста – заявники втратили свої мобільні, проте у заяві написали, що телефони у них вкрали, – розповів Погляду Василь Сороцький. – До слова, через трату часу на розкриття видуманих крадіжок, зростає число нерозкритих. Адже замість працювати над пошуком реальних крадіїв, наші співробітники витрачають зусилля на те, що з’ясувати, чи справді стався злочин, чи потерпілий придумав собі історію про крадіжку.

Зі слів старшого оперуповноваженого, найперше криміналісти беруться за розкриття тих фактів, у яких є склад злочину. Отже, зрозуміло, що вкрадений телефон шукатимуть швидше, аніж загублений. Тому заявники, не без підказок «знаючих», вказують у повідомленні про те, що телефон крадений. Забуваючи, що в Кримінальному кодексі є дві статті, які передбачають покарання за подібні «фантазії». Зокрема стаття 383 ККУ – завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину та стаття 384 ККУ- завідомо неправдиве показання. Порушуючи ці норми закону, можна втрапити за грати.

-Хочу запевнити людей, загублену річ оперативники також шукають, тому не треба дослуховуватися до чиїхось «добрих порад» і самим не варто придумувати про крадіжку, якщо ви не пам’ятаєте куди подівся ваш мобільний, – каже капітан поліції. – Хочу навести приклад, коли молодий чоловік, звернувшись із заявою до правоохоронців «фантазував», як дорогою додому у нього викрали телефон. Вже з перших свідчень так званого потерпілого стало зрозуміло – чоловік каже неправду, то той настоював на своїй позиції. Врешті-решт з’ясувалося, тернополянин, будучи напідпитку, просто загубив недешевий апарат зв’язку.

Застерігають поліцейські і тих, хто привласнює знайдене майно. Стаття 193 ККУ -незаконне привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї, передбачає покарання у вигляді штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк до двохсот сорока годин, або виправних робіт на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців.

Тому, якщо ви знайшли чужу річ, краще спробуйте розшукати її власника і повернути. Можливо, отримаєте винагороду, або, принаймні, людина буде вам вдячна. Не можете самостійно знайти господаря згуби, зверніться до правоохоронців.

Вибір читачів за тиждень

Відео