Одразу три єпископи відвідали монастир на Тернопільщині

улаш01

У відпустовому центрі Бучацької єпархії УГКЦ – Улашківській василіянській обителі відбувся відпуст із нагоди Різдва святого  Івана Хрестителя

«ТЕРЕН» вже розповідав  ТУТ про одну із святинь Тернопільщини, де зберігаються дві чудотворних ікони та частки мощей Івана Хрестителя – Улашківський монастир. Як ми і анонсували, тут у день різдва Святого Предтечі відбувся великий відпуст.

Цьогоріч, як зазначив підчас урочистої зустрічі архиєреїв настоятель монастиря о. Власій Фуц є: «…потрійне свято для кожного прочанина, бо до нас завітало троє єпископів: Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Правлячий Архиєрей Бучацької Єпархії, Владика Іриней Білик, ЧСВВ – вислужений єпископ Бучацької Єпархії та канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре в Римі, а також Владика Леон Дубравський, OFM - єпископ-ординарій Кам'янець-Подільської дієцезії», - повідомляє прес-служба Бучацької Єпархії УГКЦ.

Після зустрічі єпископів розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолили владики у співслужінні понад чотирьох десятків священнослужителів.

ул04
ул04

Із проповіддю до вірних звернувся Владика Іриней, який звернув увагу прочан до значення персони пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана в історії спасіння. «… Сьогодні на сході України війна, а по всій Україні народ поглинутий темрявою безпорадності та безпросвітності матеріального життя й корупції, безсиллям керманичів, демагогією та окозамилюванням політичних діячів, ми сьогодні зібралися у цьому Богом натхненному святому місці просити Господа Бога за молитвами Пресвятої Богородиці і заступництвом св. Івана Божої інтервенції проти військової інтервенції ворога з півночі, просити Божого світла проти темряви і злоби, що наступає на нас; просити Божої сили проти безсилля нашої влади та нашої безнадії», - зазначив єпископ.

ул02
ул02

Після Божественної Літургії відбувся чин освячення мозаїки св. Онуфрія, яку для монастирської обителі виготовив бр. Анастасій Смерека, ЧСВВ – випускник центру «Алетті» при Папському Східному Інституті. Кошти на матеріали були пожертвувані добродійкою із Харкова Юлією Гармаш.

Після чину освячення мозаїки до вірних звернувся Владика Леон: «… я завжди з великою радістю приїжджаю до вашого монастиря, щоб спільно прославляти Бога й дякую вам за спільні молитви. Наша спільна молитва, це наша спільна сила і ворог нас не зможе ніколи перемогти, коли ми спільно будемо молитися…».

Далі із вітальним словом звернувся Владика Дмитро, який привітав усіх іменинників та отця Йоана Школика, протоігумена провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Архиєрей побажав отцю «… щоб Дух Святий міг через Ваші уста сказати те, що хоче, а також сили, кріпості та мудрості…».

Відпуст традиційно завершився водосвяттям та окропленням святою водою вірних.

ул03
ул03

Наприкінці свого перебування в Улашківській обителі єпископи відвідали стародавній наскельний монастир, який зараз відновлюється силами добродіїв та волонтерів.

Петро ОВЧАРИК

Фото - Бучацької єпархії УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео