Орест Сарматський

Агро-новини 12 липня

липоле06

Новини аграрного сектору

Ринок ягід щорічно зростає на 2-4%

Ємність ягідного ринку України оцінюється на рівні 190-200 тис. т, або понад $250-300 млн, при цьому його щорічне зростання складає 2-4%, повідомив генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ягідний ринок України перебуває у стадії формування. Інвестиції прийшли сюди відносно недавно. Ми стоїмо на порозі високоліквідного ягідного ринку України», — зазначив він.

За його словами, за останні кілька років площі під ягідниками в Україні зросли у рази, розширився ягідний асортимент. При цьому споживання ягід у три-чотири рази менше, ніж в європейських країнах.

Виробники відзначили проблематичність експорту свіжої ягоди у зв'язку з закриттям ринку Росії. Країни ЄС імпортують в основному заморожену ягоду, проте потужності виробництва такої в Україні поки не досить високі.

«Майже 90% моїх клієнтів вірить, що російський ринок відкриється. Але ринок не відкриється не тому, що у нас погані відносини, а тому що в Росії дуже великі капіталовкладення бізнесу йдуть у розвиток ягідників. У Росії прекрасно росте смородина і малина, є держпрограми підтримки», — вважає директор ягідного розплідника «Брусвяна» Ліліанна Дмитрієва.

12071
12071

Перспективи для експорту вона бачить у країнах, де жаркий клімат не дозволяє вирощувати деякі види ягід.

Вона заявила, що уряд і Міністерство аграрної політики і продовольства зобов'язані лобіювати відкриття ринків для експорту українських ягід і зняття карантинних обмежень у цьому напрямку.

«Експорту не буде, поки наша ягоди не буде котируватися як продукт преміум-класу», — вважає Сергій Феофілов.

На думку учасників конференції, цікавими для вирощування в Україні є обліпиха, журавлина, айва, лимонник, горобина та ін.

«У нас є потенціал і всі ресурси, щоб давати Заходу новинки і на цьому заробляти. На сьогодні дуже актуально вирощування жимолості», - додав засновник розплідника «Брусвяна» Володимир Дмитрієв.

За інформацією «УкрАгроКонсалту», середня закупівельна ціна малини зараз складає від 25 до 50 грн/кг, ціни на лохину стартували на початку літа з 500 грн і впали до 190 грн/кг. Середній рівень закупівельних цін на полуницю у цьому сезоні становив 20 грн/кг.

Урожай волоських горіхів буде найнижчим за останні три роки

Несприятливі весняні погодні умови призведуть до того, що урожай волоських горіхів в Україні знизиться до мінімального значення за останні 3 роки, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Так, за попередніми оцінками, Україна може зібрати близько 70-75 тис. т, у той час як у 2015 р. цей показник склав 116 тис. т, у 2014 р. — 86 тис. т.

12072
12072

За оцінками операторів ринку, близько 60% українського горіха вивозиться за кордон. Проте дані офіційної статистики показують лише ¼ обсягів експорту. Решту обсягу можна назвати «сірим експортом». Попит на український горіх з боку зовнішніх ринків залишається високим. Девальвація гривні зіграла важливу роль в активізації експорту. Тим часом конкурентоспроможність українського товару найчастіше знижується через невисоку якість його обробки.

Для зміцнення позицій України на світовому ринку вкрай важливо закласти фундамент під формування промислового вирощування горіхів. Нині така тенденція вже має місце в Україні. Головною перешкодою для розвитку цього ринку є, перш за все, необхідність довгих інвестицій, впровадження інноваційних технологій, а також стагнуючий внутрішній попит.

У Ростовській області загинуло 110 тис. курей

У Ростовській області (Росія) 110 тис. курей загинули через відключення світла, повідомляє Мeatinfo.

У чергову частину районної поліції надійшло повідомлення від директора підприємства, розташованого у селищі Сосни Білокалитвинського району. Чоловік розповів, що на фабриці сталася велика НС — загинуло приблизно 110 тис. голів курей.

«Позаштатна ситуація сталася через позапланове відключення електроенергії. Коли згасло світло, стався збій обладнання. Вентилятори, що забезпечують у трьох корпусах з несучками і курчатами потрібну температуру, стали обертатися у протилежний бік, не на вдув свіжого повітря, а на його видув», — пояснив начальник «Птахофабрики Білокалитвинського».

 

12073
12073

Потім обладнання і зовсім вийшло з ладу. У результаті у виробничих приміщеннях з курми температура піднялася до 35 градусів Цельсія. На насосній станції припинилася подача води, вийшло із ладу обладнання системи годування. У результаті позаштатної ситуації відбувся різкий падіж птиці, загинули приблизно 100-110 тис. голів курей породи «Лорен Браун».

Трупи курей спрямовані на переробку у селище Мокрий Батай на завод «Кагальницкий м’ясокостний завод. Зараз проводиться дослідження корпусів, визначається розмір завданих збитків.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео