Бібліотека у Тернополі отримала заборонену в СРСР книгу

книга01

 Наукова праця про етнічні землі України з’явилася в Тернопільській обласній, вуніверсальній науковій бібліотеці

 Голова Тернопільського осередку Наукового товариства імені Шевченка, професор Михайло Андрейчин подарував обласній універсальній науковій бібліотеці унікальну наукову працю - «Географію українських і сумежних земель» 1938 року видання, відредаговане професором Ягеллонського університету Володимиром Кубійовичем.

Про це повідомляє сайт обласної ради.

За словами Надії Крицак, завідувача відділу комплектування фонду Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, колективна монографія була заборонена в СРСР і відсутня на пострадянських просторах. Багата інформативним, добре систематизованим змістом, книга подає всебічну географічну й історико-геополітичну характеристику етнічних земель України та суміжних територій, заселених українцями.

Видання цінне відображенням українознавчих об'єктів у науковому баченні першої третини XX ст. Це межі та природа українських теренів, історичні й новітні геополітичні реалії України в Європі та світі, етнокультура українського народу, тодішній стан населення та господарства. Актуальність має також вітчизняний історичний досвід природокористування та господарювання.

Особливість змісту цієї українознавчої книжки полягає в тому, що він наскрізно пронизаний історичним і новітнім відображенням утвердження України як держави, а також незалежністю авторів від імперського конформізму й радянської антиукраїнської цензури.

Обґрунтоване трактування України як окремішнього суб’єкта європейських і світових геополітичних реалій, здійснене ще у 1930-ті роки, дуже вражає читача і в XXI столітті, особливо сьогодні, коли відбувається військова агресія проти України з боку Росії.

Окрім українознавчого та неоцінимо державницького, дане видання має й більш широке історичне та культорологічне значення. Це видатний науковий і культорологічний документ свого часу, який мав і має патріотичний та формуючий світоглядний вплив.

Найближчим часом дану працю буде відскановано, а її електронну копію розмістять на сайті книгозбірні в розділі «Електронна бібліотека». Сама ж книжка поповнить колекцію Тернопільського осередку Наукового товариства імені Шевченка й зберігатиметься в секторі цінних та рідкісних видань бібліотеки.

Слід також зазначити, що у фонді Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки вже є 2-ге видання «Географії українських і сумежних земель» 1943 р. та факсимільне перевидання, що побачило світ у Києві в 2005 році.

Петро ОВЧАРИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео